tisdag 24 oktober 2017

I morgon avgörs de grönas match mot Roundup

Skattefinansierad skräckpropaganda

I morgon onsdag 25 oktober kommer EU förmodligen att rösta för ett förbud mot den fortsatta användningen av växtskyddsmedlet glyfosat (handelsnamn Roundup). Den 15 december går det nuvarande temporära godkännandet ut och dessförinnan behöver ett beslut vara på plats. Om det blir ett förbud är det resultatet av en vedervärdig propagandadrive från de grönas sida som inte har det minsta med vare sig miljön eller vår hälsa att göra och som har kostat skattebetalarna miljoner.

“Pesticide Action Network” heter det nätverk som driver frågan i EU. Gruppen finansieras genom bidrag från skattebetalarna inom unionen och har t.ex. fått över 710,000 euro från Europakommissionen under de senaste tio åren. Enligt den är glyfosat en ”potentiellt cancerframkallande kemikalie”, trots att den europeiska hälsomyndigheten förklarat att det inte finns tillräckligt vetenskapligt underlag för att klassa glyfosat som giftigt, som en carcinogen eller mutagen eller som ett ämne som kan påverka reproduktionen.

Bakgrunden är en studie från ett organ inom WHO som Skeppsgossen tidigare berättat om. Enligt denna studie skulle glyfosat kunna ge cancer i mycket höga doser – "det gör förmodligen också korv och sågspån" som en kritiker uttryckt det. Man kan också påstå att vanligt kaffe är mer carcinogent än Roundup som man ju inte dricker varenda morgon. ”Inneglassen” Ben & Jerry har ve och fasa visat sig innehålla glyfosat i koncentrationen 1,23 miljarddelar. Någon har räknat ut att man måste sätta i sig 3 ton glass varje dag för att det ska kunna påverka hälsan hos en människa.  

Som Skeppsgossen berättade i sitt förra inlägg (10/7) avslöjade Reuters att det gjordes en rad ändringar i originalutkastet till WHO-rapporten. Varje negativ slutsats om sambandet mellan glyfosat och cancer ströks eller ändrades. Tidningen The Times har berättat att en av de inblandade i studien fick 160,000 USD av amerikanska advokatfirmor som arbetar med en stämning mot tillverkaren Monsanto på uppdrag av människor som påstår sig ha fått cancer av medlet.
  
För att driva en sådan här process i EU gäller det att “manipulera allmänhetens inställning, skapa rädsla eller raseri genom att samarbeta med aktivister, gurus och icke-statliga organisationer, hitta ett storföretag som syndabock och stämma det av bara helvete” (David Zaruk vid Université Saint-Louis i Brussel).

Användningen av glyfosat har tillåtits i 15-årsperioder och nu hoppas jordbruksorganisationerna att man i stället för ett förbud ska få klarteckan för en ny period. Roundup har enorma miljöfördelar inom all odling. Genom att slippa plöja ner ogräset som man gjort tidigare (och som man fortfarande gör vid s.k. organisk odling) bevaras jordens näringsämnen och fuktighet bättre, samtidigt som det gagnar den biologiska mångfalden och därmed ökar skördarna.

Men det tycks inte vara något som intresserar de enögda miljövännerna i deras korståg mot Monsanto.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar