onsdag 18 oktober 2017

Ajöss med den tyska vindindustrin 2020

Det ser dystert ut för vindkraften.
Om några år börjar nedmonteringen av den tyska vindkraften. 2020  upphör nämligen subventionerna och därmed blir det ointressant för investerarna att satsa på de lågproducerande snurrorna.  Affärstidningen Handelsblatt skriver att framtiden för vindindustrin aldrig har sett så mörk ut och man räknar med att hälften eller i värsta/bästa fall (stryk det som ej önskas) 2/3 av den blåser bort. Därmed försvinner också 1000-tals arbetstillfällen.
Under förra året installerades 4,600MW  vindkraft i Tyskland. Samtidigt har allmänhetens motstånd mot de anskrämliga turbinerna ökat, elpriserna har stigit kraftigt och distributionen drabbats av svåra störningar på grund av de intermittenta leveranserna med ideliga toppar och dalar.
Ytterst få vindkraftverk kommer att kunna gå med vinst  när subventionerna upphör, inte minst beroende på de höga servicekostnaderna som vi sällan fått höra talas om. Underhållet är en dold kostnad för alla installationer, eftersom de som regel ligger avsides och kräver långa distributionsledningar som utsätts för väder och vind. Också turbinerna är känsliga med alla sina lager och sin interna elektronik. Det brinner betydligt oftare i vindkraftverken än vi får veta.
 “Situationen inom vindkraftsindustrin kommer att förvärras mycket snabbare än vi räknat med”,  skriver IG Metall i en pressrelease. Till grund för påståendet ligger en enkät som gjorts bland turbintillverkare och leverantörer – enligt den räknar 40 procent med en kraftig nedgång inom en nära framtid. Nu gäller det att effektuera lagda order, några nya kan man knappt räkna med.
Enligt de dystraste prognoserna installeras högst 1,000MW ny kapacitet under 2019, jämfört med de 2,800MW som projekterats.
Än värre – enligt rapporterna från det nyligen anordnade energiforumet i Leipzig är både CDU och SPD överens om att brunkolet måste få förbli en del av Tysklands energimix. Den socialistiske ministerpresidenten i Brandenburg tillät sig att beklaga att de gröna energislagen först och främst är ”så opålitliga”.

Det har Skeppsgossen och många, många andra påpekat i åratal, men då har politikerna inte velat lyssna. Kanske är det dags för dem att skaffa något slags hörlurar framöver...  

2 kommentarer:

  1. "Därmed försvinner också 1000-tals arbetstillfällen." = helt SANT
    MEN att avlöna arbetskraft
    (1000-tals) med de subventioner som ges till vindkraften skulle ge dubbelt så många jobb utan att de behöver göra ett dugg... kanske låta dessa pengar gå till vård, omsorg et.al.?

    SvaraRadera
  2. Det bästa som kan hända för Svensk vindkraft som måste tänka om och göra rätt.

    SvaraRadera