måndag 16 oktober 2017

Om contrails och chemtrails

Fotot visar lufttrafiken över Hyde Park i London under 2 timmar. 
Under lediga stunder har Skeppsgossen börjat att närmare studera de många konspirationsteorier och ”oförklarliga fenomen” som florerar på nätet och uppenbarligen älskas av miljoner människor. Som om krig, olyckor och annat elände inte skulle räcka för att göra tillvaron spännande tycks den moderna människan fascinerad av osynliga krafter, sammansvärjningar, hemliga program och vad det nu kan vara som stimulerar hennes fantasi. Ämnesområdet är minst sagt svårt att överblicka och därför kommer jag nu att i ett antal ”essäer” behandla ett område i taget.

Alla har vi väl någon gång uppmärksammat de vita strimmor som trafikflygplan lämnar efter sig på himlen. På engelska kallas de ”contrails”, alltså kondensstrimmor skapade av de varma avgaserna från jetmotorerna i de kalla höjdskikt där huvudparten av den civila flygtrafiken äger rum. Inget konstigt med det och heller inget konstigt att dessa strimmor  beroende på vindar och luftströmmar kan dröja sig kvar i åtskilliga timmar. Är flygtrafiken tät i luftrummet kan det ofta bildas riktiga rutmönster på himlen.

I samband med det s.k. HAARP-projektet presenterades en rad vilda teorier om att strimmorna inte alls bestod av oskyldig vattenånga utan av partiklar som sprutades ut från flygplanen. Det kunde röra sig om rätt oskyldigt aluminiumpulver eller om kemiska och för människorna på marken giftiga ämnen som barium, strontium etc. Så föddes begreppet ”chemtrails”.

HAARP var ett program för jonosfärforskning som startades på 1990-talet av universitetet i Fairbanks i Alaska i samarbete med bl.a. amerikanska flygvapnet och flottan. Just kopplingen till militären gjorde naturligtvis programmet extra skumt. En del menade att det rörde sig om ett nytt hemligt vapensystem (“dödsstrålar”), medan andra höll före att HAARP kunde framkalla allt från översvämningar, oväder och orkaner till jordbävningar. Därtill påverkade det människors hälsa och gjorde oss tröttare än vi borde vara.

2014 publicerades en bok med den säljande titeln “Chemtrails, HAARP, and the Full Spectrum Dominance of Planet Earth”. Den är skriven av Elana Freeland, som bl.a. ägnat sig åt Rudolf Steiner-pedagogik vid sidan av sitt författarskap. I boken heter det att atmosfären joniseras genom HAARP och contrails och att mänskligheten stegvis leds mot en ”transhuman” fålla innanför ett ”rymdstängsel” – allt med det enda syftet att neurologiskt ta kontroll över oss människor. Gränserna mellan människa och maskin utplånas och ”nanobiologiska hybrider beväpnade med mikroprocessorer tränger in i våra kroppar”.
Science fiction kan vara underhållande att läsa, men när den är skriven av en waldorf-skolfröken och när den vill ge sken av att vara vetenskapligt underbyggd har den definitivt ingen plats i Skeppsgossens bokhylla.
Detsamma gäller en annan bok i ämnet, ”De vita linjerna i skyn”. Den utgavs i början på 2000-talet i Amerika och finns nu översatt till svenska. Författaren heter Maximilian Schnell. Enligt en recension ”avslöjar [författaren] en djup kunskap om både den historiska bakgrunden och de tekniska detaljerna omkring fenomenet”. Utifrån  en mångårig djupgående forskning och samtal med experter inom området, har Schnell kommit fram till att det dels handlar om vädermanipulering, s.k.geoengineering, och dels ”sannolikt är en del av den av USA sedan länge efterlängtade möjligheten att kunna använda vädret som vapen”.
Schnell berättar bl.a. om ett ”föga uppmärksammat möte” år 2000 där ”de riktigt stora pengarnas herrar” diskuterade hur man skulle hantera frågan om ”de ekonomiska, politiska och strategiska konsekvenserna av åldrande och pensionsavgångar i de viktigaste industriländerna”. Författaren menar att det finns rykten från flera källor om att chemtrailsprogrammet skulle kunna ha ett delsyfte, ”att eliminera de svaga, sjuka och äldre, samtidigt som det rejält höjer läkemedelsbolagens vinster” (s. 83). CNN rapporterade på hösten samma år att priserna för influensavaccin ”nu skjutit i höjden” med nästan 200 % (s.84). FN deklarerade vid ett tillfälle att geoengineeringen kan komma att ”kosta ett antal miljoner människor en förtida död”, skriver Schnell (s.84).

Ovanstående text är hämtad ur en recension av Pia Hellertz, författare till boken ”Att leka Gud – om klimatdebatten, geoengineering och en ny världsordning”.

Ack ja, spekulationerna är många och konspirationsteorierna breder ut sig som chemtrails i lufthavet ovanför oss. Övertron på geoengineering och vädermanipulation  är utbredd, trots att tekniken tydligen inte kunde användas ens för att släcka de fruktansvärda skogsbränder som nyligen drabbade och fortsätter att drabba norra Kalifornien.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar