måndag 10 juli 2017

Ny RoundUp-runda


I mitten på 1970-talet introducerades glyfosat som totalbekämpningsmedel under namnet RoundUp. Det tillverkas av Monsanto och är idag världens mest använda bekämpningsmedel. Det har allt sedan lanseringen betraktats som ett "snällare" och mindre giftigt alternativ till andra medel för ogräsbekämpning.

Men så hände det sig att en expertgrupp inom WHO som studerar cancer ropade varg – RoundUp var tvärtemot alla tidigare utlåtanden en trolig carcinogen. Detta skedde 2015 och kort därefter stämde ett par hundra rödgröna kalifornier Monsanto därför att företaget inte varnat för cancerrisken.

Enligt en undersökning av ärendet som gjorts av nyhetsbyrån Reuters hade den ansvarige för cancerlarmet Aaron Blair tillgång till data som entydigt slog fast att RoundUp inte alls orsakade cancer. Men det var data som han undanhöll sina kolleger inom gruppen. Och ännu märkligare får man väl säga är att huvudmannen bakom den icke offentliggjorda studien var Blair själv!

Nu är det upp till en domstol att reda ut den här bisarra historien. I våras fick Blair under ed intyga att hans data skulle ha lett till en ändring av beslutet. RoundUp var  alltså inte en “trolig carcinogen” längre.

Man kan ju undra varför denne Blair stuvat undan en egen studie som motbevisade WHO-gruppens slutsats. Enligt de ansvariga var Blairs data inte publicerade och inom forskargruppen har man för sed att inte beakta sådana. Och Blair själv säger till Reuters att orsaken till att data inte publicerades var att de var för utrymmeskrävande för en rapport.

Ännu finns det inga tecken på att WHO:s expertpanel tänker backa från sitt påstående om att RoundUp orsakar cancer. Den håller enligt nyhetsbyrån fast vid sitt uttalande. Den nya Trump-administrationen har emellertid börjat rota i ärendet eftersom man där anser att historien skadar ryktet hos en expertgrupp som är till för allmänhetens bästa. ”De verkar inte intresserade av att gå till botten med det här. Besluten tycks vara politiskt grundade.”

Det är sådana här sopor från Obamas tid som den nya administrationen får ta hand om. Trump har ju talat om ett träsk och med all rätt. När det handlar om klimat-, miljö- och hälsofrågor tycks det vara nära nog bottenlöst.      

   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar