lördag 1 juli 2017

Klimattåget avgår 2020 - sedan är det kört

Avgången är uppskjuten till 2020.
Genom åren har vi fått höra åtskilliga förutsägelser om den förestående klimatkatastrofen. Nu är det dags igen. Den här gången är det FN:s före detta klimatdrottning Christiana Figueres som skrivit under ett varningsbrev med innebörden att de närmaste tre åren är avgörande om vi ska kunna hejda de värsta effekterna av den globala uppvärmningen.

Till dessa effekter hör som vanligt en massa obehagligheter, från mördande hetta till massmigration orsakad av stigande hav. Hittills har temperaturen på jorden stigit med 1,0 grader och det betyder att isen vid Nordpolen smälter fortare och kan höja havsnivåerna med ett 10-tal meter, skriver tidskriften Nature i en kommentar. Lägg därtill väldiga stormar som pressar upp havet ända till Kristianstad.

Som tur är har vi experter som Al Gore och Johan Rockström som insett att det behövs en massa pengar och skatter för att minska hotet – den ende som inte vill kasta medborgarnas pengar i sjön heter Donald Trump och är president i Förenta Staterna.

Skeppsgossen har tidigare vid flera tillfällen erinrat om andra domedagsprofetior som inte slagit in och troligen blir det fallet också med denna. Så var exempelvis jorden dödsdömd – nästan i varje fall – redan 1982 och senare 1989, och den framstående klimatforskaren prins Charles av England slog 2009 fast dödsdatum till 100 månader fram i tiden för att senare skjuta det 35 år framåt i tiden.

Nu avgår alltså sista klimattåget år 2020 enligt Christiana Figueres. Anledningen till att hon viftar med flaggan just nu är att G20-mötet i Hamburg inleds om någon vecka. Narrskeppsnarrarna tar alla tillfällen i akt att skrämma upp världen och få politikerna att öppna sina plånböcker.

Och skulle det inte gå den här gången, kan man ju alltid presentera ett nytt bäst-före-datum. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar