torsdag 6 juli 2017

50 miljoner har nu blivit 2 miljarder

Bilden är från översvämningar i Bangkok.

På sistone har narrarna ombord haft nattliga rådslag som tydligen handlat om hur man bäst ska kunna fortsätta att skrämma upp folk inför alla de påstådda faror som hotar mänskligheten. Skeppsgossen har förstås tjuvlyssnat och kan här avslöja en del av de förslag som diskuterats.

Förr talades det i propagandan om 50 miljoner klimatflyktingar 2010. Men dessa har som bekant lyst med sin frånvaro och till och med FN har numera strukit uppgiften på sin hemsida. Men som någon sagt, klimatflyktingar är som zombier och kommer alltid tillbaka.

Denna gång är det en professor emeritus i sociologi vid Cornell-universitetet som tagit fram räknedosan. Charles Geisler heter han, och han har kommit fram till att de stigande havsnivåerna kommer att tvinga 2 miljarder människor upp på torra land år 2100. Två miljarder – det är faktiskt en femtedel av jordens befolkning – som annars riskerar att dränkas. Och havet kommer inte att stiga sakta som det hittills gjort. Det blir som en tsunamivåg enligt denne expert på sociologi och havsnivåer.

”Historiskt sett har människor jobbat hårt för att återta land från havet, men nu är förhållandet det motsatta”,.skriver han. Allt kraftigare stormar kommer att pressa saltvatten in i de lågt liggande kustområdena och göra dem obrukbara för odling. Och allt beror förstås på att vi släpper ut så stora mängder växthusgaser – så sluta med det! Genast!

Hett har det också varit runtom  i världen, så hett att asfalten på landningsbanorna börjat koka och försena flyget. Det var fallet i Phoenix där man noterade 48,9 grader och tvingades ställa in 50 turer. Att det beror på klimatförändringarna är numera självklart – vad skulle ökenhettan annars bero på? (1913 var det 56,7 grader i Furnace Creek i Death Valley, Kalifornien, som ju ligger i samma ökenområde som Phoenix vilket möjligen bevisar att klimatförändringarna inte är något nytt påfund.)
En professor i geografi vid universitetet på Hawaii som heter Camilo Mora varnar för att flygförseningar på grund av extremvärme kommer att bli allt vanligare i framtiden om vi inte minskar användningen av fossila bränslen. Då blir det enligt honom så varmt att folk i New York kommer att dö som flugor och ännu värre blir det i Orlando och Houston, där man inte kommer att kunna gå utanför dörren om man vill överleva. ”Vi blir fångar i våra bostäder”, konstaterar Mora.
Han har fått sin skräckvision publicerad i tidskriften Fortune, som fyllt på med flera andra spådomar. Elnätet kommer att klappa ihop och därmed också luftkonditioneringarna och kylskåpen och frysboxarna och alla andra apparater som är nödvändiga för att rädda livhanken på oss när värmen blir olidlig. Solkurvor på järnvägarna blir allt vanligare och motorvägarna kan vi inte använda eftersom asfalten på dem också kokar.
Vad vi kan göra för att åtminstone skjuta upp alla katastrofer är enligt  Mora att konsumera mindre, köra mindre bil och äta mindre kött.   
Skeppsgossen undrar med bloggaren Anthony Watts varför människor betalar för att få läsa att de har kort minne och är själviska typer som sticker huvudet i sanden? ”Sådana här pekpinnar är inte skrivna för att upplysa de obildade massorna så vilka är det då som läser smörjan? Kan det vara världsräddare som tror att de kan förändra vädret för sina barnbarn om de äter tofu, åker buss och har det kallt eller varmt inne beroende på utetemperaturen? Möjligen. Människor som tycker så gillar kanske att läsa hur dumma alla andra är.”

Läs mer om stigande hav på





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar