lördag 15 juli 2017

Maldiverna uppslukas inte av havet utan av islamism

Fredagsbön i Malé.

Härom dagen kom det ett brev till utkiken. Det saknade avsändare och innehöll endast en makulerad flygbiljett – till Maldiverna! Skeppsgossen fick sig ett gott skratt och gissar att det var hans gode vän Alarik Vittfarne som ville skoja med honom. För nu bör det ju vara dags att ta farväl av de 1200 paradisöarna därute i Indiska Oceanen om man får tro alla de prognoser som media rapporterat om under ett par decennier. Däremot har media rapporterat väldigt lite om ett annat och betydligt större hot. 

Redan 1988 kunde vi läsa om den hotande miljökatastrofen. Då var nådatiden 30 år och man räknade med en höjning av havsnivån på minst 20-30 centimeter. Eftersom en stor del av öarna ligger bara någon meter över havet skulle det självklart få hemska konsekvenser. Ett annat hot som påtalades vid den tiden var att dricksvattnet skulle bli oanvändbart – redan 1992 enligt vissa rapporter. 
    Den numera avsatte presidenten Mohammed ”Anni” Nasheed slog larm till FN och begärde miljarder för att kunna flytta de 270,000 invånarna. Han förde underhandlingar med både Indien och Sri Lanka – ”vi kommer att investera i mark och vill inte hamna i flyktingtält”, sa han. Inför Köpenhamnskonferensen videofilmades ett regeringsmöte på sex meters djup som öppnade världens ögon. 
    Vad som sedan hände är ett exempel på hur ledarna i ”fattiga” länder berikar sig när pengarna rullar in. Huvudstaden Malé begåvades med en ny flygplats och höghushotell i lyxklass. Själv stoppade Mohammed så mycket av bidragen i de egna fickorna att han avsattes och flydde öriket. Efter all mediarapportering ökade intresset för ögruppen ännu mer och turistströmmen växer för varje år. Förra året kunde Maldiverna räkna in 1,2 miljoner turister. Man kan lugnt påstå att katastroflarmet var en synnerligen lyckad pr-kupp som satte den sjunkande ögruppen på kartan innan den skulle försvinna för alltid.
    Havsnivån stiger emellertid inte runt Maldiverna – den sjunker och landarealen växer. Svenske havsforskaren Nils-Axel Mörner har gjort mätningar på plats och kunnat konstatera att havsytan inte stigit en millimeter på senare år. Jämfört med 20 år tillbaka hade den istället sjunkit. När han berättade om sina observationer, möttes han av kalla handen och maldivisk TV vägrade sända nyheten överhuvudtaget.


Det är alltså inte havet som utgör ett hot mot Maldiverna utan i stället en inte obekant religiös ideologi som kallas islam. Därtill en riktning inom denna som anses vara den värsta, nämligen salafismen.  
    I april i år knivhöggs en liberal bloggare till döds, troligen därför att han opponerat sig mot örikets växande islamisering, och tidigare har det rapporterats om en kidnappad journalist. Det finns också rapporter om att landet varit ledande leverantör av jihadister till IS i Syrien och Irak. För att lugna oroliga turister har Maldiverna infört ökad terrorbevakning – och regeringen har också formulerat regler för hur turister bör uppträda i ett muslimskt land. 
   Så har också detta ”paradis” befläckats och Skeppsgossen känner bara tacksamhet över att hans biljett till Maldiverna är makulerad. Och glädjen har inget med den uteblivna havsnivåhöjningen att göra. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar