lördag 1 juli 2017

När tvättade du dina solceller senast?

Om Trump får som han vill och täcker Mexiko-muren med solceller,
kommer många arbetslösa mexikaner att få stadiga jobb som solpaneltvättare. 
Först förvandlade vindkraften stora delar av vår natur till ett fult och bullrigt industriområde. Nu välsignas vi i stället med solceller som kanske stör mindre men är lika ineffektiva som vindsnurrorna. Att de inte heller är problemfria och måste rengöras mycket ofta om de alls ska orka producera någon elström, det visar en indisk undersökning som Skeppsgossen studerat med solglasögonen på näsan.
De indiska forskarna och renhållningsarbetarna kom fram till att man måste tvätta solpanelerna minst varannan vecka. När de gjorde det ökade effekten med hela 50 procent efter varje rengöring. Om man nöjde sig med en rengöring varannan månad förlorade man upp till 35 procent effekt.
Vad är det då för föroreningar som skymmer solljuset? En del är partiklar från diesel, sot och annan smuts som vi människor sprider i luften, men över 92 procent av dammet emanerar från naturen. Problemet är förstås särskilt stort i länder som Indien, Kina och Arabien och kommer att försena övergången till förnybar energi, säger experterna.
En av de inblandade i studien är en brittisk professor som heter Michael Bergin och vars meritlista berättar att han undersökt hur föroreningar påverkat färgen på fasaderna på Indiens stolthet Taj Mahal! Han har skapat en ekvation som mycket exakt uppskattar(hmm?) hur mycket solljus som blockeras av de olika sorters damm och luftföreningar som fastnar på solcellerna. Det är med hjälp av denna man fått fram ovan angivna procentvärden.
Forskarna samlade också in smuts för sin analys och säger nu att de av människan skapade föroreningarna visserligen är procentuellt små men att de i gengäld stänger ute mer ljus än naturligt damm och därtill är svårare att få bort. Det betyder i sin tur att upprepat skurande kan ge skador på panelerna.
”Kina förlorar redan idag 10-tals miljarder dollar varje år”, säger Bergin. ”Mer än 80 procent av förlusterna kan tillskrivas luftföroreningar... När man nu satsar så hårt på en utbyggnad av solkraften kommer också förlustsiffran att öka. Vi vet sedan länge att luftföroreningarna skadar människors hälsa och bidrar till klimatförändringen, men vår undersökning visar att de utgör ett hot mot solenergin också.”
Som kloka bloggaren Jo Nova påpekar kommer det från och med nu att bli nödvändigt att räkna in kostnaden för rengöring när man talar om solcellsinstallationer, antingen man nu kan hitta på ett sätt att rengöra dem mekaniskt och automatiskt eller hyr in "slavar" som skurar för hand (kan väl endast vara aktuellt i arabländerna). .

En gång hade vi i Sverige arbetslösa som vintertid skaffade sig en inkomst genom att skotta snö från hustaken. Kanske blir det i framtiden solcellstvätt som alla de okvalificerade immigranterna i Europa kan försörja sig på? Det är med andra ord hög tid för arbetsförmedlingarna att starta kurser i detta förnybara yrke.
Solcellstvätt i stället för takskottning
 kan bli ett framtidsjobb. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar