måndag 19 juni 2017

En liten saga om vindkraften i Australien


Visserligen tillhör Skeppsgossen seniorerna i jobbet, men det hindrar honom inte från att ibland hemfalla åt sagoläsning. Någon brist på klimatsagor föreligger knappast, så biblioteket omfattar snart lika många volymer som barndomens SAGA. Härom kvällen hittade han en godnattsaga om vindkraft från Australien. Håll tillgodo!
Det var en gång några politiska narrar som bestämde sig för att bygga en massa vindkraftverk för att ge alla människor i Australien gratis elektricitet. Varje vindkraftverk hade en stor turbin högst uppe på ett torn och turbinen drevs av väldigt stora blad som skulle fånga upp vinden.
När det blåste mycket – men inte för mycket – så skulle varje turbin kunna producera 3 miljoner watt som räcker för 300,000 glödlampor eller 3,000 mikrovågsugnar. På det sättet kan man säga att 3,000 hushåll hade elektricitet så att det räckte.
Det låter väl fint och rart och bra på alla sätt. I Australien använder de som bor i landet 21,000 miljoner watt elektricitet i genomsnitt, alltså behövs det 7,000 vindkraftverk för att alla ska bli nöjda.
Men vänta ett tag – vinden blåser ju inte alltid, inte ens i Australien. Duktiga vetenskapsmän har räknat ut att det i genomsnitt blåser bara en tredjedel så mycket. Därför behövs det inte bara 7,000 vindkraftverk utan hela 21,000 stycken.
Om vi nu ställde alla dessa vindkraftverk i en lång rad med en lucka på 300 meter mellan vart och ett (tänk på att de är väldigt stora och behöver mycket plats) så skulle vi få en rad som räckte över hela Australien och halvvägs tillbaka.
Tänk vad fint det skulle bli med rader av vindkraftverk från öster till väster och från norr till söder som levererade gratis elektricitet till alla australiensare.
Några frågor på det?
Till exempel vad kostar ett sånt kalas, för det är väl inte gratis att sätta upp sådana där vindkraftverk? Nej, varje snurra kostar 6 miljoner pund (och nu talar vi australiska pund förstås). Priset för allihop blir alltså 126 miljarder pund.
Kostnaden är dock inte så stor som du tror. Den australiska staten drar in 400 miljarder pund varje år, så den behöver inte låna så mycket pengar för att klara just det här bygget.

Och vad händer när det inte blåser alls? Det har vi inte tid att prata om nu. Nu ska vi alla sova och drömma vackra drömmar om vindkraftverk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar