fredag 13 januari 2017

Tidvattenkraften fungerar uppenbarligen inte heller

Kan väl duga som installation i en vattenpark?
Grön” energi kostar väldigt mycket pengar antingen vi hämtar den från solen, vinden eller havet. Det senaste beviset på detta kommer från Wales, där ett projekt kallat DeltaStream var tänkt att ta vara på energin i tidvattnet med hjälp av en ca 12 meter stor turbin placerad på havsbottnen.

Någon gång i höstas var denna “revolutionerande” konstruktion på plats och förväntades leverera tillräckligt med elektricitet för 600 hushåll. Men redan efter några veckor slutade den att fungera.

För att inte på känt manér göra köttfärs av förbisimmande sälar och delfiner hade anläggningen utrustats med en sonar som automatiskt skulle bromsa turbinen ifall några sådana närmade sig. Det gjorde sonaren inte! Och några veckor senare levererade turbinen ingen elektricitet heller…


Tidal Energy Ltd som gjort av med 18 miljoner engelska pund av skattemedel är nu i likvidation och letar efter en köpare. Kanske har man inte ens råd att hissa upp skrotet ur havet och göra en rolig installation av det i lämpligt vattenland..

1 kommentar: