måndag 30 april 2018

När Grönland var Vinland



I slutet av 1950-talet presenterade den engelske geologen Simon Lamb bevis för att det funnits vingårdar så långt norrut som den 55:e breddgraden under värmeperioden på medeltiden (ca 800-1300-talet). Idag ser man inga vinrankor där men väl isbjörnar.
“Under en stor del av den här perioden var det torrt och varmt”, skriver Lamb. ”Tydligen var det också ovanligt fritt från stormar på Atlanten och Nordsjön. Missionärer från den keltiska kyrkan på Irland skickades så långt som till Afrika och Island. Det var också vid den här tiden som vikingarna företog sina långresor och grundade kolonier på Island och Grönland. De besökte ofta Amerika (och företog resor mellan Grönland och Labrador för att skaffa timmer). Det finns bevis för att åtminstone ett vikingaskepp seglade genom Nordvästpassagen och nådde ända fram till Kaliforniska golfen.”

“I Domesday Book (en s.k. jordabok från 1085) anges 38 vingårdar i England förutom de som ägdes av kungen. Det engelska vinet ansågs nästan lika bra som det franska, särskilt det som odlades så långt norrut som i Gloucestershire och delar av Herefordshire som har en jordmån liknande den i Rhen- och Moseldistrikten. Man odlade vin ända upp till staden York. Detta tyder på sommartemperaturer som låg 1-2⁰C högre än idag, att frost under maj var sällsynt och att september var en mild och varm månad.”

Lamb kan också berätta att mellan 1128 och 1437 odlades vin i Ostpreussen, i södra Norge och i Litauen upp till 55:e breddgraden. Odlingar fanns även på hög höjd: idag odlas vin upp till 560 m över Bodensjön men i t.ex. Schwarzwald har det odlats upp till 780 m.ö.h.


Enligt andra experter på ämnet karakteriserades den medeltida värmeperioden av att skördarna var större, att skogsgränsen i bergtrakterna flyttades upp, att nya städer byggdes och att befolkningen  mer än fördubblades.    

Från och med 1880 har vi säkra temperaturmätningar från Grönland. Det intressanta med dem är att dagens temperatur stämmer väl överens med den som uppmättes 1880. Vid den tiden uppskattas CO2-halten i atmosfären till under 300 ppm, idag är den 400 ppm. Alltså har CO2 ökat med mer än 33 procent under den här perioden utan att det satt minsta spår i temperaturen. Temperaturerna har legat stilla i 140 år och kanske i miljoner år.
Grönland är ju ett av klimatalarmisternas mest älskade exempel på hur människan höjt den globala temperaturen och hur smältande inlandsis och glaciärer kommer att orsaka en katastrofal höjning av havsnivåerna med hela 6 meter. I realiteten är Grönland ett exempel på hur fel dessa narrar  har i sin propaganda.
Att det överhuvudtaget inte har skett någon uppvärmning på Grönland är heller ingen nyhet. Redan år 2000 konstaterade seriösa forskare detta.  Trots det fortsatte andra forskare och journalister i deras släptåg att inbilla oss motsatsen.
Under alla förhållanden kan vi inte förvänta oss någon ytterligare vinodling på Grönland inom de närmaste hundra åren – och mest troligt aldrig mera.    




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar