tisdag 3 april 2018

Det gröna myglet


Nu är det amerikanska miljöorganet EPA och dess nye chef Scott Pruitt ute i rejält blåsväder. Orsaken är att han skickat ut ett memo till tjänstemännen där man slår fast att osäkerheten om klimatförändringarna fortfarande är stor, särskilt när det gäller människans roll. I dokumentet står bland annat : ”Mänsklig aktivitet påverkar klimatet på ett eller annat sätt. Men vi kan inte exakt mäta i vilken grad och vad vi kan göra åt det, utan på detta område fortsätter debatten och dialogen.”

Nyhetsbyrån Associated Press tog genast kontakt med 15 klimatforskare, vilka med en mun förklarade att vi sedan årtionden tillbaka vet att användningen av fossila bränslen ökar växthusgaserna (enkannerligen koldioxiden) som lagrar värme och därmed gör jorden varmare.

“Att påstå att mänsklig aktivitet påverkar klimatet ‘på ett eller annat  sätt’ är analogt med ett påstående som att tyskarna var inblandade i andra världskriget ’på ett eller annat sätt’”, skrev f.d. amiralen och professorn i meteorologi David Titley i ett upprört mejl.  
   
Enligt AP går memot från EPA stick i stäv mot innehållet  i en rapport från förra året som signerats av 13 statliga institutioner inklusive EPA. I den heter det att världen blivit 0,65⁰C varmare sedan 1950 och att vi människor bidragit med mellan 92 och 123 procent till denna uppvärmning.

“Att vi skriver över 100 procent i ena ändan beror på att vissa naturkrafter som vulkanutbrott bidrar till att kyla av jorden men att avkylningen motverkas av växthusgaserna”, skriver en av dem som deltagit i studien.

Men Steve Milloy, som bland annat driver bloggen JunkScience, hyllar Scott Pruitt. “Han må vara bara en advokat, men hittills har han uträttat mer för att återföra EPA till vetenskapen än någon vetenskapsman som varit inblandad i arbetet.”
Han har på kort tid reformerat EPA trots motstånd inifrån. Många av myndighetens 15,000 anställda politiserade verksamheten alltmer under Obama-styret och tillhör idag Trumps svurna motståndare. Som exempel på myglet inom EPA nämner Steve Milloy att en avdelning som beviljar forskningsanslag har tilldelat 24 av sektionens egna 26 medlemmar anslag på över 200 miljoner dollar – man ”granskade” alltså sin egen forskning eller kollegernas...
Korruptionen och myglet inom den amerikanska miljömyndigheten tycks med andra ord ha varit utbredd. Det får Skeppsgossen att undra över hur det står till i Sverige på detta område.
Är det till exempel rimligt att vi förutom det statliga naturvårdsverket har en ”ideell” naturskyddsförening som under 2016 fick 62 miljoner i bidrag från SIDA (läs staten)? Bloggaren Rebecca Uvell har visat hur Naturskyddsföreningen fuskar med sitt medlemsantal med hjälp av familjemedlemskap (https://uvell.se). Det finns all anledning att misstänka att Sveriges ”naturvårdande” organisationer i likhet med EPA har ett väl utvecklat nätverk vars syfte är att sno skattebetalarna på så mycket pengar som möjligt under sin ideella täckmantel.  
Synd bara att Sverige inte har vare sig en Donald Trump eller en Scott Pruitt som kan röra om i smeten.   
Läs den federala rapporten här https://science2017.globalchange.gov/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar