lördag 10 februari 2018

Misstag vid celldelningen bidrar till cancer

Christian Tomasetti och Bert Vogelstein

"Det är väl omvittnat att t.ex. rökning ökar risken för cancer. Men mindre känt är att varje gång en normal cell delar sig och kopierar sitt DNA för att skapa två nya celler, så sker det ofta en mängd misstag. Dessa misstag i kopieringen skapar cancermutationer som historiskt sett har undervärderats av forskningen.”

Det skrev Christian Tomasetti, assisterande professor vid Johns Hopkins Kimmel Cancer Center i USA. Hans rön ifrågasattes omedelbart av kolleger världen över och därmed lades locket på så som brukar vara fallet med uttalanden som inte stämmer med vad etablissemanget anser rätt och riktigt.
Och Tomasettis kollega Bert Vogelstein lade lök på laxen när han sade:  ”Även om vi försöker undvika en ohälsosam livsstil kommer många människor fortfarande att utveckla cancer på grund av dessa slumpmässiga kopieringsfel i DNA...”
De båda forskarna menar att deras resultat stämmer väl överens med studier som visar att ca 40 procent av alla cancerfall kan undvikas genom att man lever sunt och inte utsätter sig för cancerframkallande ämnen. Plus att man inte har en mängd fall av cancer inom familjen. Ändå drabbar cancer människor som inte borde få sjukdomen.  
För att försöka ta reda på varför det är så skapade de båda forskarna en rad matematiska modeller baserade på DNA. En del av de resultat de kom fram till är häpnadsväckande. Ifråga om t.ex. bukspottkörtelcancer kan  77 procent av fallen sägas bero på just misstag vid DNA-kopieringen, 18 procent på miljöfaktorer och återstående 5 procent på ärftlighet. Andra cancerformer som prostatacancer orsakas enligt deras beräkningar till över 95 procent av mutationer vid kopieringen. Däremot är lungcancer till 65 procent resultatet av miljöfaktorer och resterande 35 procent kan tillskrivas misstag vid DNA-kopieringen.
I de bådas tidigare studie från 2015 fick de kritik för att de inte tagit med bröst- och prostatacancer och för att de undersökt endast amerikanskt material. Den här gången är siffrorna baserade på cancerregister från hela världen och uppgifterna från dessa bekräftar de tidigare rönen.
”Egentligen borde detta vara trösterikt för dem som drabbas av cancer trots att de levt ett på alla sätt hälsosamt liv”, säger Vogelstein. ”Att just du drabbats av cancer är ingenting du själv bär ansvaret för.”
Skeppsgossen har lyckligen undgått cancer och får med andra ord vara glad över att DNA-kopieringen i hans kropp förlöpt utan misstag. De båda forskarnas rapport förklarar också att de personer i min egen bekantskapskrets som dött av cancer alla har varit ”renlevnadsmänniskor” som varken rökt eller smakat starkt.
Men man kan också tolka Tomasettis och Vogelsteins studie som en sorts kapitulation för cancerforskningen. Sedan årtionden tillbaka har den finansierats med  enorma statliga och privata bidrag utan att vi egentligen fått ett uttömmande svar på det som populärt kallas ”cancerns gåta”.
Bortkastade pengar? Till en del tycks det faktiskt vara så. Ty mot DNA-misstagen kämpar till och med gudarna förgäves. 
      
  
Cancerceller


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar