måndag 19 februari 2018

Miljörörelsens bruna rötter

Det talas en hel del om såväl socialdemokraternas som sverigedemokraternas ”bruna” rötter. Däremot har miljöpartiet undgått sådana beskyllningar, trots att det egentligen är det parti som ideologiskt står närmast nazismen. En som tagit upp ämnet är Rupert Darwall, författare till boken ”Green Tyranny”.
“Om du ser tillbaka på nazisternas miljöprogram på 1930-talet så upptäcker du att det finns en mängd likheter med dagens miljöaktivism”, säger han i en intervju. ”Det  mest uppseendeväckande jag läst är detta citat av Adolf Hitler själv: ’Jag är inte intresserad av politik. Jag är intresserad av att förändra människors livsstil’. Det är ett uttalande som känns märkligt välbekant idag.”
Darwall noterar också att “nazisterna var det första politiska partiet i världen som hade ett program för vindkraft”. De var också emot att vi åt kött, precis som dagens ”miljövänner”.  Adolf Hitler själv var vegetarian.
Länken mellan nazism och kommunism och dagens miljörörelse är uppenbar och det ligger mycket sanning i den skämtsamma jämförelsen med en melon – grön utanpå och röd inuti.
Darwall erinrar om en annan ofta upprepad aforism: “När du kastar ut en socialist eller kommunist genom fönstret, så dröjer det inte länge förrän han knackar på din dörr i egenskap av miljökämpe”.
Andra paralleller är enligt Rupert Darwall bannlysningen av personer som opponerar sig och att man gör allt för att skrämma människor till tystnad. Skeptiker stämplas som ”förnekare” som bör tigas ihjäl. Ett annat trick som vänstern använder är att kalla politiska motståndare för nazister. Hur många gånger har inte Donald Trump jämförts med Adolf Hitler? Enligt den frispråkige Darwall kan det möjligen ha något att göra med vänsterns nära släktskap med fascism och nazism. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar