torsdag 15 februari 2018

Havsnivåerna hänger på en sensor


Smältande is på Grönland påskyndar havshöjningen, visar nya satellitdata. Om höjningen fortsätter i samma takt som nu kommer världshaven 2100 att ha höjts i genomsnitt 60-65 cm jämfört med idag. Därtill har höjningen skett snabbare under de senaste 25 åren, något som stämmer väl överens med FN:s prognoser.    
Denna rappakalja kablas ut av världens nyhetsbyråer. En av de främsta experterna på havsnivåer, dr Nils-Axel Mörner, har gång på gång hävdat att  den minimala höjningen under de senaste två årtiondena kommer att bestå. Det finns inget som tyder på någon på att den skulle öka eller accelerera. Ser man till tidigare data sjunker och höjer sig havsytan något med regelbundna intervall. För att havsnivån ska höjas med 65 cm fram till 2100 måste höjningen uppgå till 7,8 mm per år, vilket är tre gånger mer än idag.
Samtidigt får vi veta den lilla önationen Tuvalu i Stilla havet inte alls håller på dränkas av havet som det har påståtts utan att den tvärtom växer till ytan. Den totala landytan är nu 2,9 procent större än den var 1971. Det är forskare vid universitetet i Auckland på Nya Zeeland som kommit fram till detta med hjälp av flygfoton  och satellitbilder. Maldiverna var ju lika illa ute för en del år sedan tills de fick lån av Världsbanken så att de kunde bygga nya hotell och en större flygplats!

Att havsnivåerna kommit på tapeten igen beror förstås på att den globala uppvärmningen uteblivit  och att alarmisterna måste hitta ett nytt spöke i garderoben så att folk får fortsätta vara rädda (och Pär Holmgren får behålla sitt konsultjobb).  För att rättfärdiga påståendena om den accelererande höjningen skyller de på en sensor på en av de satelliter som skickats upp för att hålla koll på havsytan. Genom att justera data i enlighet med modellerna och strunta i vad sensorn visat så har man kommit fram till att havet inte bara stiger utan att det också stiger allt fortare!

Så arbetar dagens klimatforskare.

Orsaken till att haven stiger är att landisen på Grönland smälter. Någon har räknat ut att det måste smälta 400,000 kubikkilometer is för att höja havsytan med 1 meter fram till 2010. Hur tusan ska vår allt kallare sol förmå göra detta?

Skeppsgossen läste för övrigt en rolig kommentar till larmet om accelerande havsnivåer: “Det måste bero på att Clinton inte höjde skatterna tillräckligt. Obama kunde dock stoppa havet från att stiga och fick Noberlpriset för det. Nu pratar Trump om skattesänkningar och då börjar havsnivån höjas igen. Snart når väl havet ända upp till Vita huset!”

Skeppsgossen har härmed åtagit sig uppgiften att från sin utkik hålla ett vakande öga på horisontlinjen. Så arbetar en modern klimatforskare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar