torsdag 22 februari 2018

Klimatdebatten blir allt virrigare

Är Vintergatan månne skapad av CO2?

När man läser om allt elände som CO2 ställer till med, kan man undra om detta är den supermolekyl som skapade Vintergatan, eftersom den gett upphov till allt möjligt annat – inklusive liberaler, miljöpartister och djurrättsaktivister.
Skratta inte, det finns narrar som på fullt allvar menar att om man håller flickor i skolan och förser dem med p-piller så kommer företeelser som torka, översvämningar och hemska stormar snart att vara ett minne blott. Uttalandet kommer visserligen från Rwanda, men det är typiskt för dagens ofta skrattretande klimatdiskussion.
Forskare på den skotska västkusten har gjort ett annat lika uppseendeväckande rön. Enligt dessa kan koldioxid från industrin och vatten från jordbruket som läcker ut i havet få sjöstjärnor att lösas upp! Det låter minst sagt obehagligt inte bara för sjöstjärnorna. Skeppsgossen hoppas att de skotska vetenskaparna inte haft några djurrättsaktivister i närheten av de rätt makabra upplösningstester de måste ha genomfört...
Mer blixt och dunder eller mindre blixt och dunder i en varmare värld, det är en fråga om vilken andra lärde män tvistar. Först sade man att vi fick räkna med en 50-procentig ökning mot slutet av innevarande århundrade. Nu skriver Daily Mail att vi i stället kan räkna med 15 procent färre blixtar om klimatet blir 5 grader varmare. Krona eller klave med andra ord.  
Annars handlar debatten mest om den köldperiod vi befinner oss i lite varstans i världen. Klimatexperten Al Gore menar att stark köld är exakt vad vi måste vänta oss när jorden håller på att koka. Fast han har ju yrat i nattmössan förut och påstått att Arktis skulle vara isfritt 2010 (senare framflyttat till 2015 och nu senast till 2025). Han har vid flera tillfällen också framhållit att våra barn aldrig mer skulle få  se snö.

Det får väl inte heller de gröna havssköldpaddorna som på grund av uppvärmningen numera lägger 99 procent honägg. Om bara 30 år kommer det inte att finnas tillräckligt med hanar för att bevara släktet (såvitt jag förstår vore situationen värre om det bara fanns hanliga ägg). Man kan ju också undra över hur havssköldpaddorna har lyckat överleva tidigare värmeperioder och små istider. Om logiken stämmer så borde det ha kläckts enbart hanar under de sistnämnda.

Andra klimatexperter som Hillary Clinton har sagt att det är kvinnorna som får bära framtidens bördor när öknarna breder ut sig och de nykläckta hanarna gapar efter mat. Det sistnämnda har hon för all del inte sagt, men andemeningen har varit denna. Såvitt Skeppsgossen förstår saken blir det snarare hela familjen som får bära dessa bördor om miljönarrarna får som de vill.

Visst kan vi skratta åt alla galenpannor som ges utrymme i internationalla media, men tyvärr finns det ju också människor som tror på dem. De troende tänker inte skaffa barn, de struntar i att duscha, de vill inte veta av någon typ av industri eller några framsteg och de demonstrerar med plakat och genom att stänga av ventilerna på olje- och gasledningar.    

Inte tu tal om att vår planet blivit varmare efter Lilla istiden, konstigt vore det väl annars. Tack vare det har odlingssäsongen gradvis blivit längre och den högre CO2-halten i atmosfären har fått växterna att trivas. Den som framhåller dessa fakta möts ofta av hån och spe. Tack och lov finns det  forskare och websajter och bloggar som inte låter sig skrämmas till tystnad. Det Skeppsgossen tycker är mest skrämmande är att CO2-myterna fått ett så starkt politiskt genomslag att det kommer att ta ytterligare decennier innan de somnar in.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar