lördag 30 december 2017

Klimatflyktingar koloniserar Arktis

Miljoner australiensare kan tvingas fly till Arktis vita stränder...

Så här i årets sista skälvande minut, som det brukar heta, nås Skeppsgossen av nya larm från Narrskeppets undre däck. Där håller de mest uttalade klimatnarrarna till, alltså de som tror att det är vi människor som får jorden att koka och att vi kan blåsa bort den värsta hettan med hjälp av tusentals fläktande vindturbiner... Det senaste scenariot är inte mindre förryckt  än alla de som i över ett decennium levererats av t.ex. Al Gore och får en att undra om första april numera infaller redan vid nyår.
Forum for the Future är namnet på en tankesmedja som tänker djupa tankar om hållbar utveckling och har sitt meditationskontor i London. Forumet har emellertid förgreningar runtom i världen och stöttas enligt hemsidan av många kända företag som Goodyear, L’Oreal, Coop m.fl. Forumets uppgift är att ”rädda världen” och en mer pretentiös målsättning kan man väl inte ha.
Peter Madden heter mannen som leder räddningsaktionen. Han och hans gelikar har nu presenterat en rad uppseendeväckande förutsägelser om framtiden. En av dem är att invånarna i mellersta Australien kommer att tvingas fly från sin överhettade och torrlagda kontinent till Antarktis, där man ju knappast har behov av luftkonditionering och det finns is i överflöd att kyla drinkarna med. Redan 2040 räknar man med att antalet klimatflyktingar där ska uppgå till 3,5 miljoner.
Om världen inte agerar för att hejda klimatförändringarna kommer den internationella handeln att kollapsa på grund av oljepriser över 400 dollar fatet, heter det i forumets pressrelease. Elnätet förväntas också braka ihop och vi kommer att få en påtvingad elransonering som automatiskt stänger av alla kaminer och hushållsmaskiner. Samtidigt menar Madden & Co att vi bör bygga tidvatten- och vågkraftverk, vilket får en att undra över hur mycket elström framtidens klimatflyktingar egentligen kommer att behöva.   
I motsats till Skeppsgossen, som tycker att all idrott är lika ointressant som meningslös, varnar Forum for the Future för att vi aldrig mer får se några riktiga OS. Dessa kommer att ersättas av virtuella spel – fast då gäller det förstås att elströmmen släpps på igen så att vi kan se cybertävlingarna...
Bland övriga idiotiska varningar noterar Skeppsgossen att vi inte längre kommer att köra omkring i bilar (inte ens elektriska med tanke på den allmänna elbristen) utan att vi i stället får nöja oss med att cykla.
Peter Madden infogar dock den klassiska brasklappen: “Vi har fortfarande möjlighet att ändra framtiden. Om vi inte gör det ser vår framtid på jorden minst sagt mörk ut.” Och tillägger trösterikt: ”Det är inte säkert att allt detta kommer att hända, men vår utredning visar på alla tänkbara konsekvenser av den globala uppvärmningen.”
För egen del är Skeppsgossen glad över att kunna fira nyår i sin utkik och hoppas att hans läsare och vänner också ser fram emot det nya året med tillförsikt.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar