torsdag 14 december 2017

Varför brinner Kalifornien?


Ingen kan väl ha undgått att läsa om de nya skogsbränder som på sistone drabbat södra Kalifornien. Den jesuitiske guvernören Jerry Brown har skyllt dem på klimatförändringarna  och sagt  att sådana här brandkatastrofer kommer att vara något som kalifornierna får vänja sig vid varje vinter framöver.

Men Jerry Brown är ju som alla klimatnarrar så enögd att han inte en besvärar sig med att gå tillbaka i hävderna och se om detta verkligen är ett nytt fenomen eller inte. Tyvärr är väl många kalifornier det också, i varje fall att döma av reaktionerna på sociala media.  Tack och lov finns det vettiga människor som danske Björn Lomborg vid  Copenhagen Consensus Center som gjort sig besväret att sammanställa data för perioden 1926-2017. Hans stapeldiagram visar att utbredningen sedan toppåren på 1930-talet är bara fjärdedelen av vad den var då.


Meteorologen Roger A. Pielke Sr. vid universitetet i Colorado Boulder menar att det inte är så konstigt att vegetationen brinner efter en blöt vinter och en torr och het sommar. Men han menar också att en stor del av bränderna är framkallade av människor, direkt eller indirekt. Hur många bränder hade vi haft utan kraftledningar, bebyggelse etc. – troligen inga, säger han.

Fast sedan finns det ju som alltid konspirationsdårar som på fullt allvar tror att det är amerikanska staten som utprovar ett nytt förstörelsevapen som arbetar med ”direkt energi”. Detta vapen kopplas samman med chemtrails som spridit nanopartiklar av aluminium över byggnader, fordon och mark. Därför brinner inte träden, säger de - vilket är en lögn. Till yttermera visso förmörkades himlen 3 dagar innan bränderna började av “ett plasma-molntäcke”... Just nu svämmar Facebook över av sådana inlägg och videos.


Det skulle inte förvåna Skeppsgossen om guvernör Brown är en hemlig anhängare även till dessa fantastiska idéer. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar