onsdag 27 december 2017

Sug på den, du inbitna vegan!



I den grå forntiden hade ingen råd att vara vegan.
För en tid sedan hamnade Skeppsgossen i en minst sagt hetlevrad diskussion med en vegan om kött- vs. grönsaksdiet, de lidande djuren och vår skövling av jorden och allt som hänger samman med denna nya religion. Till slut orkade jag inte höra på grönsaksnarren längre utan klättrade upp i min utkik för att vila öronen. Då hade jag inte tillgång till en färsk studie från Carnegie Mellon University som ger ett nytt perspektiv på detta till synes ändlösa ställningskrig.  

Enligt studien ger grönsallad tre gånger större utsläpp av växthusgaser än bacon och kyckling!

Forskarna har mätt energianvändning, vattenförbrukning och utsläpp av växthusgaser räknat per kalori. Ansvarig för studien är professor Paul Fischbeck och han framhåller att många grönsaker kräver betydligt större resurser per kalori än människor i allmänhet tror. Som särskilt  resurskrävande i jämförelse med fläsk och kyckling nämner han aubergine, selleri och gurka.

Men, tillägger professorn, om västerlänningarna lät bli att äta sig så feta och stoppade i sig färre kalorier så skulle det minska de negativa effekterna med ungefär 9 procent – och det låter ju inte så mycket, tycker Skeppsgossen. I varje fall inte i förhållande till den ökning det skulle innebära om vi alla följde hälsomånglarnas råd och satte i oss den blandning av frukt, grönt, mejeriprodukter och skaldjur som de rekommenderar. Det skulle betyda 38 procent ökad energianvändning, 10 procent större vattenanvändning och en ökning av utsläppen av växthusgaser med 6 procent.   
”Det råder ett komplext förhållande mellan vår kost och miljön”, säger forskarna. ”Det som är bra för oss ur hälsosynpunkt är inte alltid detsamma som det bästa för miljön.”
Veganerna är för det mesta mer envetna i sin övertygelse än de mest inbitna scientologer. De anser sig vara mer rättskaffens, noblare, mer upplysta och mer empatiska än ”de andra”. Vi får ju inte heller glömma att det första ”gröna” politiska partiet var nazisterna och att den mänskliga hjärnan utvecklades från apornas under nedisningarna, då vi livnärde oss på i stort sett inget annat än proteiner. Kaninkäket som veganerna stoppar i sig kan kanske betyda att deras hjärnor så sakteliga regredierar...

Vi bör också vara medvetna om att det faktiskt är våra förfäder som genom årtusendena skapat förutsättningar för den veganska livsstilen. Om det är nödvändigt kan vi alla tugga i oss kött av allehanda slag, men växtriktet innehåller massor av direkt dödliga födoämnen som de har lärt oss att undvika. Vi kan inte heller leva vegetariskt i arktiska områden. Inuiter och andra folkslag som bor i kalla och snötäckta områden är till övervägande del köttätare eftersom kött är den enda föda som står dem till buds.

Som någon sagt är den moderna vegetarianismen helt avhängig civilisationen, jordbruket och vad det finns för växter som kan ge oss den näring vi behöver. Arkeologerna har konstaterat att vi människor blev mindre till växten och fick en sämre hälsa (särskilt tandhälsa) när jordbruket slog igenom och vår diet blev alltmer vegetarisk.

Det finns naturligtvis också konspirationsteorier bakom vegetarianismens utbredning och ökade popularitet. Enligt dessa har ”illuminati” en plan som i korthet går ut på att vi blir svagare och mindre motståndskraftiga om vi inte får tillgång till kött och mer beroende av läkemedelsindustrin. Det finns också en psykologisk komponent i dieten som emanerar ur tron på Gaia och försvagar oss mentalt. När feodalismen rådde åt härskarklassen kött medan bondebefolkningen mest levde på spannmålsprodukter, potatis och växter. Den nya världsordningen vill återinföra ett sådant samhälle.
En intressant iakttagelse i sammanhanget har gjorts av ett par forskare som studerat urbefolkningen i North Arnhemland i Australien. Den är enligt dessa forskare ovanligt frisk och fri från stress och kostrelaterade sjukdomar, trots att invånarnas BMI ligger långt under WHO:s rekommendationer. Deras kosthåll är till stor del baserat på inälvsmat, enkannerligen lever som ju är det mest kolesterolstinna organet hos alla djur. Därtill käkar de hjärnor och andra fettiga delar av kropparna. Och inte nog med det – de här finsmakande aboriginerna håller noggrann koll på när djurens naturliga fettcykel står på topp och bara när den gör det sker jakten.
Sug på den, du envisa vegan!
Den här biffen cyklar nu runt i världen och propagerar för veganism!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar