fredag 15 september 2017

Hur normalt är vackert väder?



Klimatnarrarna tror att de kan förutsäga hur klimatet på jorden påverkas av växthusgaserna som vi människor påstås vara upphovet till. Men självklart kan de inte det. Om det skulle råka födas en orkan någonstans blir de alldeles till sig trasorna, släpper väder och ropar “vad var det vi sa!”. Om ingen orkan dyker upp, då är de alldeles tysta eller väser något i stil med “vänta bara!” Deras förutsägelser kan med andra ord kallas ett rent lotteri, och av det skälet faller ju också allt snack om att forskarna är eniga platt till marken.

De seriösa klimatforskarna använder sig av datamodeller i stället för kaffesump och Al Gores svammel. Men även sådana modeller har som vi alla numera vet sina svagheter. De kan ge hundra eller ännu fler tänkbara scenarion och något av dem slår säkert in. Samma sorts lotteri med andra ord.

Efter Katrina 2005 visade en del av dessa modeller att den sortens stormar skulle bli allt vanligare i en varmare värld, medan andra visade motsatsen och ytterligare andra att det inte alls fanns något samband mellan ett varmare klimat och orkaner. I verkligheten blev det så att inga orkaner landade i USA på hela 12 år, vilket aldrig hade hänt förut. Så kom då Harvey som har påståtts vara den 14:e mest kraftfulla orkanen sedan 1851. Och efter bara någon vecka följdes den av Irma.

Ingen anser väl att en orkan är en väderhändelse som man kan avfärda med en axelryckning. Men kan vi på samma sätt avfärda vackert väder som en avvikelse från det normala i en kedja av "oväder" som aldrig inträffat?

Tänk om en orkan hejdats i sin linda just på grund av växthuseffekten som i stället har gett Florida vackert väder. Ingen skulle ha kommenterat detta eller känt något behov av att förklara orsaken.

”Det är ett misstag att tro att bara dåligt väder kräver en förklaring och kan kopplas till den globala uppvärmningen”, skriver den amerikanske professorn Ross McKitrick. ”Om vi ska skylla vädret på växthuseffekten bör vi göra det oavsett utfallet. Vi får inte luras att antaga att varje gång vädret är vackert så är det inget att orda om, medan en storm är något exceptionellt och bara kan orsakas av växthuseffekten.”


Kloka ord!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar