onsdag 13 september 2017

Bildstormarna vädrar morgonluft


När ska dessa ikoner förstöras?

“Det nyligen startade kriget mot våra offentliga statyer måste innebära ett uppsving för nygamla yrken som stenhuggare och bronsgjutare. För något måste vi väl ha som ersätter alla de välgjorda statyerna på våra torg? Dessa platser kan ju inte tillåtas stå öde och utan minnesmärken över det nya revisionistiska tänkandet! Kanske kan det bli plats för monument över moderna vindkraftverk, solpaneler, elektriska bilar, datachips, mobiltelefoner, ‘alternativ energi’ etc. Den moderna versionen av ’bildstormare’ behöver väl också nya ikoner?”
Så inleder dr Klaus L.E. Kaiser en ironisk essä om det nya sättet att ändra historien genom att störta  gamla minnesmärken. Det har redan praktiserats från North Carolina i USA upp till Nova Scotia i Kanada och föreslagits även i det nya progressiva Sverige. Närmast på tur i vårt land står väl ”hjältekonungen” Karl XII i Kungsträdgården i Stockholm, som påstås vara en ikon för alla patriotiska och nazistiska element i landet.
I likhet med Skeppsgossen erinrar sig dr Kaiser att världen upplevde något liknande under 1500-talets reformation, då reformerta ”bildstormare” förstörde konstverk som helgonbilder och altartavlor i tyska, nederländska och engelska kyrkor. Enligt Wikipedia är sådan ikonoklasm en återkommande företeelse vid större politiska eller religiösa förändringar. Reformationen efterträddes med tiden av renässansen och upplysningstiden, som lade grunden till det moderna tänkandet.

“I historien finns sällan något helt nytt”, skriver dr Kaiser. ”Som många historiker och filosofer konstaterat för tusentals år sedan har historien en tendens att upprepa sig. Det är kejsarens nya kläder vi ser om och om igen. Oavsett i vilket land det sker och oavsett vad man tror sig vinna med att förstöra gamla symboler så handlar det om inget annat än en permanent förlust. Är det kanske dags för Egypten att förstöra ett av världens underverk, pyramiderna i Giza?”
Han har rätt. Om denna nya ikonoklastiska rörelse breder ut sig, ser framtiden mycket ljus ut för stenhuggare och bronsgjutare. Och världen blir allt fattigare.

En ikon mindre...




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar