onsdag 8 augusti 2018

Nu bjuder narrarna upp till dans igen



Nu löper klimatnarrarna på Narrskeppet amok. Anförda av sina gurus har de presenterat ett panikscenario till vad som skulle kunna bli en äkta kalkonfilm med titeln ”Växthuset Jorden” (engelsk titel ”Hothouse Earth”). Media som BBC och SVT har naturligtvis inte varit sena att ge narrarna bästa sändningstid.
För svenskt vidkommande var väl tajmingen perfekt: strax efter det att Pride-veckan avslutats var det dags för nästa dårdans. En av dem som blåste i klimathornet var en f.d. agronom som upphöjts till professor på tveksamma meriter och hotat att lämna fosterlandet för en internationell karriär. Och vad var det då som var nytt i deras “rapport” om jordens förestående undergång?
Ingenting. Om detta är alla sansade klimatvetare ense. I princip innehåller den idel unken och möglig skåpmat, kryddad med påståenden som att vi snart når en s.k. tipping point som innebär att jorden kommer att koka – "om 50, 100, 500 eller kanske 1000 år ifall vi inte agerar nu”. Har du hört den förut?
Så här säger den vise och hornblåsande professorn:
“Vi anser att när vi når 2 graders uppvärmning kan vi ha nått en punkt där vi överlämnat kontrollmekanismen till planeten Jorden själv. Vi har kontrollen nu, men när vi passerat 2 grader kommer jordens system att tippa över från att ha varit en vän till att bli en fiende. Vi överlämnar då vårt öde till ett jordsystem som börjar tappa jämvikten.”
Bloggaren  Paul Homewood kommenterar:
“Hela förutsättningen är så löjlig att om den hade rört ett annat forskningsområde så skulle den direkt ha avfärdats som juvenila fantasier utan minsta faktabakgrund. Men tyvärr handlar detta om klimatvetenskap, och vilken okvalificerad expert  som helst som är ute efter lättförtjänta forskningsbidrag kan publicera vilket nonsens som helst, väl medveten om att det kommer att mottas med en gillande nick av korrupta kolleger och att vänstermedia kommer att ge det publicitet och beteckna påståendena som odiskutabla sanningar”. 
Nu påstår alltså klimatnarrarna att även om vi stoppar koldioxidutsläppen kan den globala uppvärmningen fortsätta av bara farten. Att temperaturen globalt varit betydligt högre än nu, det undviker man förstås att nämna. Största hotet utgör den numera klassiska isavsmältningen i Arktis och metandepåerna i den sibiriska tundran. Just Arktis påstås ju ha blivit väldigt varmt och behagligt trots en högsommartemperatur just nu på +9⁰C på Spetsbergen och trots att det var ungefär lika varmt där på både 1930- och 1940-talen  utan att det påverkade den globala medeltemperaturen.
En annan gammal bekant är Sahel, alltså området söder om Sahara, som hotar att ”ökenläggas”. För 5000 år sedan grönskade hela Sahara eftersom en varmare värld också är en våtare värld. Sådana fakta vill dock inte deltagarna i dårdansen kännas vid.
Finns det alls något hopp för mänskligheten i deras skräckscenario? Jodå. Frälsningen från det klimatonda känner vi också igen: “…En total förändring av värderingar, jämlikhet, beteende och teknik måste till. Vi måste alla bli jordens förvaltare.”
Halleluja!  





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar