lördag 11 augusti 2018

Den onda människan

Från sin utkik i masttoppen har Skeppsgossen en ganska bra överblick över vad som skrivs och diskuteras på internet. På senare tid har han noterat att klimatdebatten kommit in i en sorts andra fas – narrarna blir alltmer desperata och i Sverige går de till och med till val på att förbjuda bensin från år 2030! Samtidigt vässar de riktiga vetenskapsmännen sina pennor och bemöter klimatdårarnas svammel i allt skarpare ordalag, något som  har fått Youtube att indirekt börja censurera de sakkunniga inläggen...     

Men ännu så länge har censurens bläckfiskarmar inte nått upp till Skeppsgossens utkik. Nyligen läste jag ett inlägg på en sajt som drivs av Cha-am Jamal, professor emeritus vid universitetet i Sonoma, Kalifornien, och numera bosatt i Thailand där han enligt egen utsago spelar golf och dricker öl. Texten är åtta år gammal men fortfarande aktuell och så välformulerad och bitsk att jag känner mig förpliktad att återge inlägget mer eller mindre in extenso (hoppas att Cha-am Jamal uppskattar mitt ”lån” och att det kan ge hans mycket intressanta blogg fler läsare).

”Den rena, jungfruliga och oförstörda planeten Jorden existerade i miljarder år – fri från alla föroreningar och i perfekt harmoni med naturen. Klimatet var stabilt och extremväder något okänt. Såväl växter som djur levde i fred och sämja som delar i den stora helheten. Det fanns inga ozonhål, inga klimatförändringar, ingen hudcancer och inga stormar och inga arter gick heller under på grund av dåligt väder. Den moderna Ekoskräckologin är ett uttryck för en längtan tillbaka till detta naturens idealtillstånd då människan ännu inte hade gjort entré.

Sedan kom djävulen själv i form av människor som landade med sina rymdskepp på den jungfruliga Jorden. Dessa varelser är inte en del av naturen utan representerar en yttre kraft som är helt främmande för naturen och en styggelse. De kommer snart att förvandla detta paradis till ett levande helvete eftersom deras natur är att konsumera och förstöra. 

Till att börja med var dessa inkräktare relativt harmlösa. De levde i samklang med naturen som jägare och samlare. Men de bidade bara sin tid och väntade på att de skulle bli fler. När de blivit 6 miljoner tog de det första steget mot att erövra planeten. Den s.k. neolitiska revolutionen innebar en viktig förändring i det mänskliga beteendet.

Under stenåldern övergav människorna sin miljövänliga jägar-samlar-livsstil och högg ner skog för att bygga hus och röja jordbruksmark för att kunna odla och hålla boskap. Därmed ändrade de för alltid jordens ekologi. Deras strategi var oerhört framgångsrik och därmed tog människorna makten över alla andra livsformer. Antalet inkräktare växte också lavinartat från 6 miljoner till 60 miljoner.

Omkring år 1750 hade antalet människor ökat till en hel miljard. Tack vare sina kunskaper i jordbruk, i tillverkning av redskap, i sjukvård och andra discipliner besatt de nu än mer makt över naturen. Men den riktigt stora och förödande förändringen skulle komma i form av den industriella revolutionen - under denna skedde en övergång från utnyttjandet av djur, vind och strömmande vatten för energi till maskiner som drevs med hjälp av kolbaserade bränslen som grävts upp ur jorden. Tack vare denna nyupptäckta energikälla skaffade sig människorna en oerhörd makt. Naturen skulle snart tämjas efter deras behov.

År 1950 hade den mänskliga populationen mer än fördubblats till 2,5 miljarder. Alltfler maskiner uppfanns så att nästan allt som människorna gjorde drevs av fossilbränsledrivna maskiner som bilar för yttransporter, fossildrivna fartyg på haven och fossildrivna flygplan i lufthavet. Atombomber uppfanns och testades och togs I bruk Denna nya tid kallas numera ofta Antropocen, alltså människans tidsålder. En gång hade människorna levt på naturens villkor, nu var förhållandet det omvända.

Följderna av dessa förändringar och av människornas totala makt över naturen är några av huvudpunkterna i den nya vetenskap som kallas Ekoskräckologi. Denna är baserad på åtta principer:

  • PRINCIP#1: Det finns inga naturliga eller cykliska förändringar på jorden. Alla uppmätta förändringar i naturen är trender och alla trender är orsakade av människan.
  • PRINCIP#2: Koncentrationen av alla kemikalier i atmosfären och haven är viktig. Om koncentrationen ökar är det illa och orsakad av mänsklig aktivitet och blir koncentrationerna tillräckligt höga betyder det att världen går under.
  • PRINCIP#3: Om koncentrationerna sjunker är det också illa och orsakat av mänsklig aktivitet, och sjunker de för mycket innebär det att världen går under.
  • PRINCIP#4: Människan är inte en del av naturen utan en rymdvarelse som invaderat denna en gång jungfruliga planet. På den rådde perfekt harmoni tills människan gjorde entré.
  • PRINCIP#5: Varje av människan orsakad trend får katastrofala följder för miljön och ytterst för hela planeten.
  • PRINCIP#6: Mänskliga vetenskapsmän kan rädda planeten från andra människors handlingar eftersom resultatet av ond mänsklig påverkan på naturen kan elimineras endast genom god mänsklig påverkan så som den föreskrivs av mänskliga vetenskapsmän som kan en massa om naturvetenskap. Mänskligt ingripande är nödvändigt för att rädda planeten från mänskligt ingripande.
  • PRINCIP#7: Även om förnekarna hittar fel hos teorin om den av  människan framkallade katastrofen, måste vi ignorera dessa förnekare därför att vi inte kan ta chansen att  de verkliga forskarna skulle ha fel.
  • PRINCIP#8: De mänskliga inkräktarna på vår en gång så jungfruliga planet styr nu allt som händer på den. Därför måste vi människor ta hand om naturen och planeten eftersom naturen inte längre kan ta hand om sig själv som den en gång gjorde innan de mänskliga inkräktarna anlände.”


Originaltexten hittar du på https://chaamjamal.wordpress.co


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar