tisdag 11 december 2018

Ny skräckrapport från WWF

Att de försvann kan i alla fall inte skyllas på människan.

För en tid sedan levererade Världsnaturfonden WWF sin årliga rapport om tillståndet i världen. Den är som alltid en sorglig läsning – om man nu är naiv nog att tro på vad den här genomruttna organisationen påstår.
Enligt årets rapport har nästan 60 procent av alla fiskar, fåglar och landlevande djur utrotats av oss under bara ett par generationer. För att komma med sådana påståenden använder man sig inte av någon faktisk arträkning utan av datormodeller.     
I rapporten föreslås också en sorts Parisöverenskommelse för naturskyddet. Den går ut på att ännu större landområden avsätts för att skydda djur och vegetation – framför allt i Västerlandet, som ju alltid utmålas som den stora boven i sådana här sammanhang. 
Värst är förstås USA. Dåliga skördar på grund av klimatförändringarna sägs vara orsaken till höstens karavaner från Centralamerika till USA och lösningen är ”en snabb övergång till ett kolneutralt samhälle med en miljövänlig livsmedelsproduktion”. Hur den ska genomföras framgår dock inte av rapporten.
Enligt naturvetaren Greg Walcher som också läst rapporten tillhör USA och Kanada de nationer som utnyttjar den största andelen av sina naturresurser. Men det är inte i Nordamerika som djurlivet tar mest stryk. De värsta exemplen är elefanterna i Afrika, Borneos orangutanger, jaguarerna i Sydamerika, gavialkrokodilerna i Indien och Nepal, samt jättesalamandrarna i Kina.         
”De flesta vet att exempelvis orangutangerna drivs bort från sina habitat därför att man hugger ner skog för att ge plats åt palmoljeplantager för produktion av biobränslen”, skriver Walcher. ”Hur WWF får ihop det med pratet om ekologi och hållbarhet är en gåta som organisationen inte ens nämner.”
WWF är inte ensamt om att skylla människan för alla förändringar i naturen. Tidigare har vi kunnat läsa att vi sedan civilisationens gryning har utrotat 83 procent av alla däggdjur och runt hälften av alla växter på jorden. Det beror enligt WWF på ”den ohämmade konsumtionen av livsmedel och resurser som förstör livets väv” (det låter som om gamle David Attenborough haft ett finger med i spelet).
Samtidigt ska vi vara medvetna om WWF, Greenpeace och många andra påstått miljövänliga organisationer är svurna fiender till moderna jordbruksmetoder och sädesslag som ger större skördar på mindre yta. Logik tycks inte vara miljövännernas starka sida.  
Som Skeppsgossen skrivit åtskilliga gånger tidigare lever miljövännerna i tron att allt ska förbli ”som det alltid har varit”. Det gäller både klimatet och naturen i stort. Idealklimatet tycks - som Joanne Nova skrivit på sin blogg - ha rått i början på 1700-talet när det varken fanns industri eller biltrafik. 
Men jorden har aldrig varit något paradis, det vet varje geologiskt intresserad. Katastrofer som meteoritnedslag och vulkanutbrott har påverkat inte bara klimatet utan också lett till att massor av arter försvunnit – för att med tiden ersättas av nya.
Vad skulle besserwissrarna inom WWF ha sagt om vi fortfarande haft en massa skräcködlor springande i våra skogar?
Greg Walcher är chef för Natural Resources Group vid tankesmedjan Heartland Institute och författare till boken “Smoking Them Out: The Theft of the Environment and How to Take it Back”. Se vidare http://gregwalcher.com/



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar