fredag 7 december 2018

Leve koldioxiden!

Professor William Happer

När historien om klimathysterin skrivs en gång i framtiden kommer säkert en artikel i New York Times från den 31 juli 2018 att anföras som ett exempel på denna förvillelse. Den har rubriken “En grönare värld låter bra, men i det långa loppet är det fruktansvärt”.

Det skriver William Happer, professor emeritus vid Princeton-universitet, i ett svar på artikeln som Skeppsgossen här återger i lätt redigerad översättning.


Artikeln börjar med en bild av slingerväxten kudzu som helt täcker tallar och andra träd i en skog någonstans i de amerikanska sydstaterna. Bilden är vald för att illustrera faran av ökade halter koldioxid. Det är dock tveksamt om utbredningen av den snabbväxande kudzun ökat påtagligt på grund av de höjda halterna koldioxid.

”I och för sig var det väl bra att tidningen lät sina läsare veta att mer CO2 betyder en grönare värld”, skriver William Happer, ”men resten av artikeln ägnas åt att demonisera denna gas som tillsammans med H2O (vatten) är en förutsättning för allt liv.”  

Som vanligt numera inleds artikeln New York Times med att etikettera var och en som välkomnar en grönare jord som en ”klimatförnekare”. Vem förnekar att klimatet förändras? Det har det alltid gjort och det kommer det alltid att göra.
”Därefter fortsätter skribenten med att förvandla goda nyheter till dåliga genom att påstå att växter som får ett stort tillskott av CO2 drabbas av brist på viktiga näringsämnen som kväve, koppar och kalium. Det kan man avläsa genom analys av odlade nyttoväxter. Det är förvisso sant och det är av det skälet som jordbrukare använder gödningsmedel med dessa näringsämnen tillsatta – och ofta även med koppar, järn, zink och andra spårämnen. Mer CO2 ställer förvisso ökade krav på gödning, men på grund av de ökade skördarna går det åt mindre mark för odlingen.”
Professor Happer fortsätter: ”Växter har nytta av mer CO2 av två huvudorsaker. För det första ger ökad mängd CO2 växterna möjlighet att använda vattnet effektivare och innebär därför att de kan tolerera torka bättre. Det är förklaringen till att det framför allt är i torra områden som man kan se effekterna av ökade halter CO2. För det andra mildrar en ökad halt av CO2 ”fotorespirationen” som begränsar fotosyntesen hos de flesta landlevande växter vid dagens låga halter av CO2 och höga halter av syre.”
Artikeln fortsätter demoniseringen av CO2 genom att kalla Kina “den största globala nedsmutsaren”. Men CO2 är definitivt ingen luftförorening. I genomsnitt andas en människa ut omkring ett kilo CO2 per dag. Under större delen av den geologiska historien har CO2-halkterna varit mycket högre än dagens ca 400 ppm. I kommersiella växthus höjer odlarna rutinmässigt CO2-halterna till 1000 ppm eller mer.
”Vi bör vara glada över att CO2 har stigit till ’nivåer som vi inte sett på jorden på miljoner år’ även om det inte är ett faktum. Växterna har försökt möta en CO2-svält i miljoner år, en hunger som nu äntligen tycks vara på väg att försvinna. I artikeln görs gällande att för-industriella CO2-halter på 280 ppm var ’idealiska’. Men 280 ppm ligger mycket närmare svältnivåerna på ca 150 ppm (vid havsytan) när många växter faktiskt dör än de optimala nivåerna på över 1000 ppm.”
Professor Happer noterar också att det finns fossila bevis för en utbredd CO2-svält mot slutet av den senaste istiden när halterna sjönk till under 200 ppm. Inte ens dagens 400 ppm är idealiskt för tillväxten, skriver han.
Artikeln i New York Times slutar med det löjliga påståendet att de “sex varmaste uppmätta åren inträffade efter 2010”. De påstådda rekordtemperaturerna uppvisar en ökning med tiondelar av en grad eller mindre, vilket kan jämföras med statistiska fel. Termometrar har bara existerat i några århundraden och det finns ännu inte något pålitligt nätverk med termometrar på jordytan. Satellitmätningar ger ett ganska bra globalt genomsnitt för temperaturen i den lägre atmosfären sedan 1979. Det finns också många bevis för att temperaturen på jorden har varit högre än den är idag under många perioder sedan slutet på den senaste istiden för ca 12 000 år sedan.
Sanningen är att världen redan drar nytta av den högre halten CO2 och att ännu mer av denna livets gas skulle vara bättre för både växter och djur.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar