lördag 1 december 2018

Människans påverkan på klimatet: Ett gammalt påhitt


En vetenskapsman upptäcker att människans tekniska uppfinningar leder till en varmare värld. Effekten är ännu liten men den ökar stadigt. Mycket tyder på att Europa snart kommer att få ett tropiskt klimat, och inom bara några år kommer hela jorden att koka. Vetenskapsmannen varnar de styrande i världen men ingen tror på hans förutsägelser. I sin förtvivlan försöker han avvärja den kommande katastrofen genom industrisabotage. Men inte heller detta får världen att vakna. Till slut förlamas han av hopplöshet och dör av skräck...

Ovanstående är inte ett referat av en modern skräckhistoria - utan av en artikel som faktiskt skrevs för över hundra år sedan, närmare bestämt 1874. Redan då ägnade media utrymme åt den globala uppvärmningen! 

Amerikanska dagstidningen Kansas City Times publicerade detta år ett brev som påstods ha skrivits av en icke namngiven amerikansk vetenskapsman bosatt i Florens i Italien. Som referens angav brevskrivaren andra forskare som var verksamma i Italien. En av dem var astronomen Giovanni Donati (bilden), som enligt brevet under flera år dagligen hade mätt avståndet från jorden till solen med hjälp av en egen uppfinning. Han observerade då att jorden började röra sig närmare solen när den första transatlantiska telegrafkabeln lades ner 1858. Till en början var rörelsen mycket liten men snart ökade den påtagligt. Och när nästa kabel lades ner mellan Frankrike och Massachusetts, ökade hastigheten snabbt. 

Denne Donati insåg till sin fasa att kablarna fungerade som väldiga elektromagneter och flyttade jorden allt närmare solen. Han kom fram till att om jordens bana inte ändrades så skulle Europa bli tropiskt inom 12 år och jorden obeboelig kort därefter. Till slut skulle hela planeten uppslukas av solen. Han försökte varna de styrande i världen, men politikerna var alltför upptagna av diverse krigsförberedelser för att lyssna på honom.  

Till slut lyckades han övertala ett antal kolleger att chartra en båt, och från den kunde sällskapet kapa en av kablarna på havsbottnen. Men skadan reparerades snart, Donati blev alltmer desparat och avled av förtvivlan 1873. 

Det finns några korn av sanning i denna dystra framtidsprofetia. Giovanni Donati var en framstående italiensk astronom, som bland annat upptäckte ett antal kometer och även givit namn åt en av dem. Han dog 1873, men inte av förtvivlan utan i kolera. Och ett par  transatlantiska kablar låg mycket riktigt på havets botten. Men resten av historien är inget annat än fria fantasier.  

Artikeln väckte stor uppmärksamhet i hela USA och återgavs i ledande tidningar under rubriken "En vetenskaplig sensation". Men det finns inga bevis för att media tog denna sensationella och för hela människosläktet katastrofala nyhet på allvar. För det mesta hamnade den långt ner på första sidan, och exempelvis New York Daily Tribune betecknade historien som "absurd".  

Att det föregivna brevet inte framkalIade allmän hysteri torde kunna förklaras med att pressen vid den här tiden blev mer eller mindre överöst av påhittade nyheter från jordens alla hörn. Redaktörerna gillade framför allt historier som uppgavs vara baserade på vetenskapliga upptäckter. De matade regelbundet läsarna med artiklar om växter som åt människor, straffkolonier på månen och mastodonter som promenerade omkring i Sibirien. Det var läsning som direkt ökade lösnummerförsäljningen - och det fortsätter den som bekant att göra också i våra dagar.


Just den här historien från 1874 om den globala uppvärmningen lär vara en av de allra första - eller till och med kanske den allra första - som kopplar ihop teknik och klimat, även om den handlar om telegrafkablar på havsbottnen och inte om utsläpp från fossila bränslen. Men redan 1896 lade Svante Arrhenius fram en teori om att sådana skulle kunna leda till att jorden blev varmare - och hans upptäckt har som bekant fått oanade konsekvenser ända in på 2000-talet.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar