tisdag 13 november 2018

Köttets lustar



Med viss förfäran över “vetenskapens” snabba förfall  under 2000-talet läser Skeppsgossen att 12 “forskare” nu har kommit fram till att det bästa du kan göra för det framtida klimatet är att sluta göra barn. Men  om du ändå inte kan avstå från detta nöje (och ett nöje är det ju trots allt) så bör du i alla fall undertrycka andra köttets lustar och bli vegetarian.
”Om det känns svårt”, skriver alltid kloka bloggaren Joanne Nova, ”så kan du väl byta din hund mot en hamster. Men om du måste ha barn, hund och äta kött, kan du ändå lugna ditt dåliga samvete genom att utfodra hunden med lite potatis ibland...”
Med all rätt kan man fråga sig hur många tusen och åter tusen dollar skattebetalarna har behövt punga ut med för att hålla ett dussin vegetariska forskare sysselsatta. Fast det är förstås en annan historia och det är ändå alltid resultatet som räknas.
Vegetarianer utan barn och hundar jublar förstås över att ännu en gång ha fått bekräftat att kor pruttar en massa metan och att även hundar och katter bidrar till klimatförändringarna genom att leva på köttprodukter. Tyvärr orkade inte de 12 visa männen ta reda på hur mycket svalare jorden skulle bli om vi slutade gulla med våra hundar och katter och proppa i dem godbitar på burk.
En professor i Kalifornien räknade dock en gång på utsläppen från djurmatsindustrin i USA och kom fram till denna släpper ut lika mycket koldioxid som över 13 miljoner personbilar. Det är så man baxnar, inte sant? 
Amerikanerna lär ha flest sällskapsdjur i världen – men som bekant finns det fler kineser än amerikaner och om alla kinesiska familjer skaffade sig hundar och katter närmar vi oss katastrofen med stormsteg och får baxna ännu lite mera.
Så fram för fler hamstrar, ormar och keliga fågelspindlar i framtiden. Och kanske ska vi i grunden vara tacksamma för att man i vissa områden på den kinesiska landsbygden gärna blandar ut kosten med lite hundstuvning, ett faktum som fått PETA och andra djurrättsorganisationer att lägga ut läskiga bilder på Facebook.  
Å andra sidan behöver man ju inte göda djurmatsfabrikanterna. Hundar är allätare precis som vi människor. De kan nöja sig med ett och annat köttben till salladen – värre är det med katterna som ju måste äta kött för att hålla sig friska. Så bjud dem möss, småfåglar och en annan spindel i stället för asdyr Sheba på burk.
Det är så mycket man kan göra för att rädda en värld som håller på att gå under.


1 kommentar:

  1. Bra text! Så roligt att du är tillbaka igen. Ser fram emot nästa inlägg.

    SvaraRadera