lördag 10 mars 2018

I skuggan av en korkek

Att sitta under en korkek är inte fel

“Den globala uppvärmningen kan bli betydligt värre än vi trodde om vi inte stoppar avskogningen, speciellt i de tropiska områdena.” Så inleds en ny larmrapport från São Paulos universitet som publicerats i Nature. Där får vi också veta att det i Amazonas avverkas 7,000 km² skog om året. Fortsätter vi med det så kommer uppvärmningen att påskyndas, vilka övriga åtgärder vi än vidtar.

Som alltid numera bygger antagandena på datormodeller, i detta fall framtagna av brittiska Met Office och samordnade med universitetet i Leeds. Där har man under många år forskat i vilken roll både de tropiska och de tempererade skogarna spelar för klimatet. Data om den tempererade klimatzonens skogar har man fått via universitet i Lund så det är mycket arbete nedlagt på denna undersökning. 

“Efter att ha justerat modellen så att den återger dagens förhållanden i atmosfären och temperaturhöjningen efter 1850, har vi simulerat vad som händer om det inte hade funnits några skogar”, berättar ansvarig för projektet, professor Paulo Artaxo. ”Resultatet blev en tydlig höjning av medeltemperaturen med 0,8°C. Det betyder att planeten skulle ha varit så mycket varmare om vi inte haft skogsområden.”
I artikeln får vi också veta att skogarna upptar nästan en tredjedel av jordens landyta. Vi människor har emellertid under århundraden fällt massor med skog i Europa, Asien, Afrika och Nord- och Sydamerika. Professor Artaxo framhåller att kalhuggning påverkar mängden aerosoler och ozoner i atmosfären och att den därmed ändrar den radiativa balansen.
Skeppsgossen erinrar sig en rapport om skogsbeståndet på jorden som kom 2015. Då hette det att det jordens bestånd av träd var 7,6 gånger större än tidigare uppskattningar. I siffror betyder det att vi numera kan glädja oss åt att sitta i skuggan av över 3 triljoner träd.
Därför är inte heller den här larmrapporten särskilt trovärdig. Den tar t.ex. inte hänsyn till den återplantering som sker parallellt med kalhuggningen. Men kan man inte skrämmas med det ena så får man väl hitta på något annat.     
 Originalartikeln finns på 

Report this ad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar