tisdag 13 mars 2018

Följa John

Pieter Brueghel d.ä. Blinda följare

“När man har skrivit om klimat/miljö/energi lika länge som jag är varje dag full av troféjägare, gulaschbaroner, skojare, lögnare, halvidioter, lycksökare och ekofascister som idisslar samma gamla propaganda... Men deras skräckhistorier och krav på handling är så vanliga att man måste fråga sig hur alla dessa människor – politiker, akademiker, journalister och affärsmän – kan ha så fel? Är det inte på tiden att vi lyssnar lite noggrannare på vad de har att säga? Kort svar: Nej. Längre svar: Nej, nej, nej, nej, nej, nej, nej, NEJ!”

Den som skriver detta är klimatbloggaren James Delingpole. Han refererar i sin tur en nyutkommen skrift av kollegan Christopher Booker  som i den förklarar varför så många människor – en del av dem är till och med s.k. högutbildade – kan ha så fel i en så stor och viktig fråga. Enligt Booker är de alla offer – eller om man så vill nyttiga idioter – för ett fenomen som kallas ”grupptänkande”.  Begreppet utreddes för åtskilliga år sedan av den amerikanske sociologen Irving Janis.

Skeppsgossen brukar inta en skeptisk hållning till de flesta sociologiska utredningar, men i detta fall är jag benägen att hålla med de inblandade. Enligt Janis finns det tre grundregler för grupptänkandet:
Regel 1 – En grupp människor delar en allmän åsikt eller en tro som på ett eller annat sätt inte är helt grundad på den faktiska verkligheten.
Regel 2 – Eftersom deras åsikt/tro inte kan bevisas på ett objektivt sätt tvingas de befästa den genom att påstå att flertalet kolleger delar den (koncensus). Följaktligen behöver den inte ens ifrågasättas.
Regel 3 – Den som ändå ifrågasätter måste uteslutas ur diskussionen, marginaliseras, eller i värsta fall öppet attackeras eller misskrediteras.

Booker menar att klimatforskningen styrs av ett typiskt grupptänkande enligt regelboken ovan. Vad som förvånar honom (och Skeppsgossen) är att lögnerna om den globala uppvärmningen fortsätter att upprepas efter mer än ett kvartssekel. Visst har många avslöjat dem, men det har inte hjälpt. Människor fortsätter att blint tro på ”vetenskapen”.

S.k. ideella organisationer var inte sena att bekräfta hotet eftersom de såg nya möjligheter att öka inflödet till kassakistorna. Även media som SVT, BBC och pk-pressen hoppade på tåget, och Hollywoodstjärnor som Barbra Streisand, Meryl Streep och Robert Redford uppmanade människor att sluta forska och skrida till handling.

I sin film “En obehaglig sanning” erkänner Al Gore att han inspirerades av havsexperten Roger Revelle (död 1991) vid universitetet  i San Diego och dennes forskning om de ökande halterna av CO2 i atmosfären. Men medan Gore gjorde sin film ändrade Revelle uppfattning och skrev 1988 ett öppet brev till senatorn och klimatalarmisten Tim Wirth: ”Vi måste emellertid vara försiktiga med att göra alltför stor affär av detta innan vi vet hur stor uppvärmning det handlar om.” Några år senare förklarade han i en artikel som han skrivit tillsammans med dr Fred Singer vid universitet i Virginia att den vetenskapliga grunden för diskussionen om växthuseffekten var alldeles för svag och osäker för att rättfärdiga drastiska åtgärder.

Vad gjorde då Al Gore? Jo, han fick en av sina anhängare att skriva en artikel i vilken Revelle karakteriserades som en sjuk gammal man med sviktande mental hälsa som övertalats av Singer att stå som medförfattare till artikeln!

Tillbaka till James Delingpoles artikel. Han kallar i likhet med många andra ”tvivlare” pratet om den globala uppvärmningen för ”historiens värsta slöseri med skattebetalarnas pengar i fredstid, historiens  största vetenskapliga skandal och en av de mest seglivade myterna i mänsklighetens historia... Vilka litar du på? 97 procent av världens forskare eller på Breitbarts James Delingpole?  Svaret på den frågan vet jag. Men i likhet med dig är jag ingen idiot.”

Nej, Skeppsgossen anser sig inte heller vara en idiot och undviker i mesta möjliga mån att vistas på Narrskeppets undre däck där klimatmaffian mestadels håller till.

Läs hela artikeln och andra artiklar av James Delinpole på
http://www.breitbart.com/big-government/2018/03/07/delingpole-the-shocking-true-story-of-how-global-warming-became-the-biggest-fakenews-scare-of-all-time-pt-2/




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar