torsdag 24 augusti 2017

Skeppsgossen överlevde Lucifer


Ja, rubriken är alldeles sann. Skeppsgossen överlevde den värmebölja som drabbade södra Europa i början av den här månaden och drev upp temperaturen över 40-graders-strecket på sina håll. Böljan döptes till Lucifer för att påminna oss ateister om vilket helvete som väntar oss efter döden.

För egen del satt Skeppsgossen som vanligt uppe i utkiken och njöt av de svalkande vindar som oftast snurrar däruppe. Han läste om hur värmerekorden slogs lite överallt, hur skogsbränder rasade och hur getingar gått till samlade attacker mot intet ont anande människor. I Kuwait visade en del termometrar på 50 grader och det påstods att där hade fåglar fallit döda från himlen...

Men denna apokalyps är bara början, förklarade EU:s forskningslaboratorium JRC. Om inte Donald Trump tar sitt förnuft till fånga och om medeltemperaturen på jorden stiger med 4⁰C så kan nya ”superböljor” på 55⁰C drabba många delar av världen mer eller mindre regelbundet.

JRC-studien handlar om ”fuktiga värmeböljor vid olika temperaturhöjningar upp till 4°C". Och en 4°C-höjning är vad vi kan förvänta oss om Trumps politik får genomslag och vi alla blir så kloka att vi slutar oroa oss för klimatet. Anledningen till att man nu studerat den kombinerade effekten av hetta och fuktighet är att denna anses vara extra farlig för oss människor, eftersom vi inte kan svettas normalt när luftfuktigheten är hög och risken för värmechock blir överhängande.

Därför har man i väderleksrapporteringen nu lite varstans infört vad som kallas ”värmeindex” eller på vardagsspråk ”känns som”. Det är ett index som vi hittils klarat oss utan och Skeppsgossen misstänker att det kommit till för att skrämma oss lite extra när Al Gore inte längre biter.

Eftersom Skeppsgossen börjar bli till åren erinrar han sig andra värmeböljor i både Sverige och den övriga världen. Högsta temperaturerna i Sverige mättes upp 1933 och 1947, i England 1976 och i Grekland 1977. Av årtalen torde framgå att sådant här extremväder inte kan kopplas till den hemska klimatförändringen utan dyker upp lite hur som helst och var som helst.


Det är med andra ord bara att gilla läget och se fram emot en riktigt kall vinter.

Lucifer själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar