onsdag 2 januari 2019

Efter många konferenser blev Jesus gudomlig

På golvet ligger presbyteren Arius som inte delade
kyrkomötets uppfattning om den gudomlige Jesus.

Som hans trogna följare kunnat konstatera har Skeppsgossen ägnat julhelgen åt den historiske Jesus, som inte har ett skit med Jesus Kristus att göra. För det första var han renlärig jude och inte det minsta ”kristen” eftersom det var ett begrepp som inte existerade på hans tid. 


En av anledningarna till Skeppsgossens nyvaknade intresse var den salvelsefulla psalmsången på Narrskeppets nedre däck. Den är ju en tradition bland narrar i alla kristna länder, en tradition som idag dock hotas av alla i den kristna kärlekens namn importerade blodtörstiga muslimer…

Nåväl, under studiet av den historiske Jesus kom Skeppsgossen osökt att tänka på klimatdebatten, som väl nu pågått i ett par decennier minst. I likhet med innehållet i Nya testamentet är denna en rakt igenom politisk konstruktion – och även om den aldrig kan bli lika långlivad, finns det risk för att överlever under ytterligare några decennier tills tiden förhoppningsvis kan avslöja lögnerna.

FN-konferenserna med start i Rio kan faktiskt jämföras med de kyrkomöten som fastslog att den gamle juden var Guds son, något som han aldrig själv påstod. Under kyrkomötena sållade man ju också bort all information som inte överensstämde med den Jesus Kristus som påvarna skapade för att uppnå makt över folket, och likadant har man ju agerat när man lurat i folket att jorden håller på att koka på grund av att folket vill ha värme och ljus i sina hus.

Vad som skedde i Nicaea 325 e.Kr. var att man skapade det som idag kallas ”konsensus” om vad den kristna tron innebar. Under de första århundradena e.Kr. författades det enligt experterna mängder av böcker och brev och andra skrifter med kristen anknytning - exempelvis berättelser där Jesus på något sätt utgjorde centralgestalten. Hittills har arkeologerna hittat fragment av ca 35 sådana "evangelier", enligt uppgifter på Internet.

Bibelkännaren Thor-Leif Strindberg har på nätet besvarat en rad frågor i ämnet. På sajten http://www.alltombibeln.se/bibelfragan har Skeppsgossen hittat hans förklaring till hur kyrkomötena i likhet med FN-konferenserna sållade bort skrifter som inte alls gav samma bild av Jesus och hans undervisning som de ”ursprungliga” evangelierna. På det första kyrkomötet diskuterade deltagarna hur man skulle kunna skydda kyrkan från de olika ”villoläror” som hotade att tränga in i församlingarna och skapa kaos.

År 367 lade så biskop Athanasius i Alexandria fram den lista som skulle bli den slutgiltiga NT-versionen. Den innehöll dels de drygt 20 skrifter som accepterats som auktoritativa ända sedan den kristna församlingens första decennier (jämför Rio-konferensen 1992), samt ytterligare några få skrifter som det tidigare rått en viss tvekan om. Femton år senare beslutade kyrkans centrala ledning att godkänna denna förteckning som Nya testamentets definitiva kanon. Listan - som omfattade de böcker vi fortfarande har i våra Nya testamenten - ratificerades vid det Tredje kyrkomötet i Kartago år 397.

Sedan dess har det ju blivit många kyrkomöten som förstärkt den traditionella bilden av Jesus som Kristus och Guds son. Skeppsgossen tillhör som framgått ”förnekarna” också när det gäller denna fråga.   
           
Jesus Kristus var nog med också på skräcködlornas tid. 


2 kommentarer:

  1. Rätt kul artikel, om man betänker att ....

    Jesus, om han eg hette Jesus, tillhörde en av tidens rika handelshus och han gifte sig med en kvinna, sannolikt arvtagare och enda barnet, till ett superrikt handelshus. Jesus skickade från tidig ålder runt i den dåtida världen från handelsstation till handelsstation för att lära sig handelns grunder. Så gjorde de bildade vid den tiden, då det inte fanns annan utbildning (utom religiös) att tillgå. Bl a bodde Jesus i Indien några år längs en gren av sidenvägen. Detta utbildningssystem innebar god bildning i språk, kulturer, attraktiva varor och framförallt goda personliga kontakter med likställda handelsmäns söner/döttrar. Inte sällan blev det äktenskap någonstans på vägen. Den viktigaste erfarenheten var kanske trots allt kännedomen om Zarahustras lära, som Jesus sedan tog med sig tillbaks.
    Åter hemma kucklade han med en ung superrik arvtagare och då hon blev med barn blev det också äktenskap. Jesus var en drömmare, men kvinnan var handlingskraftig med skinn på näsan och drev ett vidsträckt handelsimperium.
    Vi vet ungefär vad som hände de ca 3 åren som föregick "Jesus död", bl a via bibeln och ännu fler texter som skriver om samma saker.

    På något sätt lever Jesus efter korsfästningen och hustrun, Maria, har ju pengar nog att arrangera en flykt. karlen säger farväl till sina lärjungar och därefter reser familjen till Marias viktigaste handelsstation som ligger i trakten av Marseille. Jesus fortsätter sina föreläsningar och är på resande fot.

    Maria är spindeln i nätet för den reliositét och fanatism, som anhängare skapar runt Jesus. Marias handelsimperium blir basen för den samordning av "mission", som sker. Det är Maria som troget utvidgar den rörelse som Jesus skapat. Jesus dör, när och var är inte känt, men Maria fortsätter Jesus verk och låter sin dotter, också Maria, överta driften av handelsverksamheten.

    När "kristendomen" börjar få inflytande , så tar politikerna i Rom tag i frågan och då skapas (långt efter Marias död) Paulus berättelser och att Petrus dör i Rom. Varvid Roms biskop som kejsarens redskap tar ledningen inom rörelsen, eller försöker ta ledningen. Marias dotterdotter och doterdotterdotter styr fortfarande rörelsen från Marseille, men allt eftersom rörelsen organiserar sig, så kan inte dessa kvinnor upprätthålla sin ledande roll inom en mansdominerad värld. Inget konstigt med detta. Men världens kristna "visste" dock vilken betydelsefull roll i rörelsens tillkomst dessa kvinnor hade, så i flera steg gjorde kristendomen sig av med denna kristendom. Sådant, som att kristus var ogift, Maria i tre-enigheten gavs en ny roll d v s blev Jesus moder och inte hans hustru etc. Roms biskop såg förståss till att all korrespondens och alla texter, som rörde Mariorna resp Jesus insamlades och förstördes. Helt lyckades man dock inte avidentifiera Mariorna och Jesus.

    Mariorna i Marseilletrakten byggde så småningom en kyrkobyggnad dit kvarleviorna av döda Marior fördes. Med tiden ombyggdes kyrkan i flera steg och gravarna glömdes. Maria samlade SINA lärjungar i en grotta nära kyrkan och utbildade dem, så att de kunde föra budskapet vidare, genom att de sändes ut i systemet av handelsstationer. Kontakten hölls via brev vilka skickades via affärskorrespondens. Marias dotter tog över vid Jesus hustrus död o s v.

    SvaraRadera
  2. Det kan tilläggas!
    Niceakonferenserna hade i verkligheten mycket lite att göra med vad kykan officiellt hävdat, d v s att fastställa "guds väsen". Detta fixades snabbt, medan de många mötena berodde på den kris kyrkan befann sig i genom att de nya "medelklassmedborgarna" med germanskt ursprung vägrade ansluta sig till (blivande) Romersk Katolska kyrkan. På sin höjd anslöt de sig till Arianismen, då Oden, Tor, Freja ju motsvarade Gud, Kristus, Maria (Magdalena).

    Istället diskuterades strategin för att få germanerna på Kyrkans sida. I de strategibeslut som följer, så beslutar man bl a:
    1- De germanska offerhögtiderna skall göras till kyrkohögtider. Det är nu Jesus föds julafton, d v s germanernas firande av "pånyttfödelsen", Yawl, uppståndelsen sker vid Påsk d v s vårdagjämningen och sådden. Midsommarfirandet, sommarsolståndet, passade dock inte riktigt in, då "orgierna" var för omfattande t o m för kyrkan. Alla Helgons dag firas i början av November, höstdagjämningen, vilket var germanernas högtidhållande av förfäderna.
    2 - Alla kyrkor skulle byggas så att de hamnade nära germanernas offerplatser. Alla germanska "heliga platser" skulle göras om till kyrkans heliga platser.
    3 - Frejakulten skulle göras om till en "Mariakult", vilket kyrkan lyckades perfekt med. Efter några är ingrep kyrkan dock ock förändrade Maria till att vara Maria kristus mor, samt ännu senare göra om Maria:n så att kvinnors ställning i samhället och inom kyrkan underminerades.

    Och mycket mera!

    Sammantaget kan man säga att kristendomen i Romersk katolsk form efter Niceamötena blev omvandlades till en "germansk kristendom". Reaktionen blev att kristendomen i Östrom avsöndrade sig som Grekisk Ortodoxi, Syriansk kristendom, Koptisk kristendom, Armeniska kristendom, Indisk Kristendom, Kinesisk kristendom - vilka samtliga byggde på inslag av tidigare icke kristen religion.

    Motsvarande anpassning sker senare av Romersk Katolisismen i Mellan- resp Sydamerika, där katolicismens firanden närmast liknar Azteckult resp Incakult i Peru etc!

    SvaraRadera