torsdag 20 september 2018

Den tragiska historien om växthuseffekten



Alltfler seriösa klimatforskare forskare anser att växthuseffekten är en myt, men många vågar inte erkänna det på grund av risken att förlora sin position, sitt rykte och sina anslag. Vi bör också vara medvetna om att påståendena om att CO2 skulle styra klimatet inte går längre tillbaka i historien än till 1980-talet. Före det betraktades teorin som “förkastad” också i officiella sammanhang.
Redan 1951 skrev den engelske klimatologen C.E.P. Brooks: ”... under de senaste 7 000 åren har det påvisats stora temperaturfluktuationer utan människans inflytande, och det tycks inte finnas något skäl att betrakta den nuvarande temperaturökningen som något annat än en tillfällighet. Därför ägnas i fortsättningen inte mer utrymme åt denna teori.”
Egentligen var det först 1988 som världen fick höra om den nu allmänt  så fruktade “växthuseffekten”. Den som dammade av det gamla begreppet var James Hansen vid NASA. Trots att både ryska och italienska forskare hävdat att teorin inte stämmer, har den levt kvar till stor del tack vare Hansen och Al Gore - och fortsätter tyvärr att göra det.
Går vi vidare i historien dyker en viss Spencer R. Weart vid Center for the History of Physics of the American Institute of Physics upp i debatten. Hans namn väger tungt och han stödjer Hansens teorier om utvecklingen på Mars och Venus. Han skrev bl.a. att växthuseffekten förvandlat Venus till en bakugn medan bristen på atmosfär gjort Mars till ett frysrum. Han ansåg att det som hänt på de båda planeterna utgjorde tydliga bevis för att klimatavvikelser snabbt kan börja skena.
Tidningar som New York Times och The Independent var kvicka med att förmedla Wearts teser. Man letade till och med upp den gamle franske matematikern Jean Baptiste Fourier som ansåg att jorden var mycket varmare än den borde vara med tanke på avståndet till solen...
Det fanns dock också kritiska röster. Professor Takeda Kunihiko i Japan summerade: “Utsläppen av CO2 har absolut ingen betydelse – det vet varje forskare men att säga det ger inga forskningsmedel".
En annan kritiker, den kanadensiske rymdforskaren Joseph E. Postma,  har sagt att faktorer som grupptänkande och okunskap bidragit till att hålla teorin om växthusgaserna aktuell så länge – ”när det vid en närmare granskning bokstavligt talat inte handlar om annat än jorden-är-platt-fysik”.
På 1970-talet spreds katastrofvetenskapen över hela världen, inspirerad av Immanuel Velikovsky. Hansen var lärjunge till denne Velikovsky och förutsåg att vi skulle få uppleva en snar istid på jorden – men då sade han ingenting om att CO2 skulle driva klimatet.
Sedan kom Carl Sagan som blev tv-kändis och talade om en “skenande växthuseffekt” på Venus på grund av koldioxiden. Hansen var kvick att hugga på betet och ersatte frysboxen med en tryckkokare.  
När innehållet av CO2 i atmosfären började öka gjorde charlatanerna gällande att det fanns ett samband mellan denna ökning och stigande globala temperaturer. Nu vet vi att temperaturhöjningen under de senaste 100 åren är knappt en grad trots att halten CO2 ökade påtagligt i slutet på 1900-talet.
Historien om klimatförändringarna är en brokig väv, där obevisade eller motbevisade teorier utgör varpen och en massa narrar fått härja fritt med designen. Resultatet har blivit framväxten av en storindustri som vi troligen aldrig kan påverka så länge miljarder rullar in så gott som varenda dag tack vare alla myter och lögner. 



https://principia-scientific.org/r-i-p-greenhouse-gas-theory-1980-2018/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar