måndag 8 maj 2017

1 kolgruvearbetare gör samma nytta som 79 anställda inom solindustrin


Härom dagen fick Skeppsgossen en artikel ur New York Times I sin hand. Rubriken lyder Today’s Energy Jobs Are in Solar, Not Coal“ och i den skriver reportern Nadja Popovich bland annat att förra året sysselsatte solindustrin många fler amerikaner (373,807) än kolet (160,119), medan vindkraften stod för 100,000 jobb. Allt enligt en rapport från USA:s energidepartement.

Det låter ju stiligt men man kan också fråga sig om antalet sysselsatta inom ett visst område är ett bra mått på nyttan. Man kan också mäta hur mycket energi som produceras i olika sektorer, hur många anställda det krävs för att producera en given mängd elenergi och vilka sektorer som åtnjuter de generösaste subventionerna.

Det har en analytiker som heter Mark J. Perry gjort. Han är professor i ekonomi vid ett universitet i Michigan. Perry inleder sin genomgång med att konstatera att de nästan 400,000 inom solindustrin förra året bidrog med mindre än 1 procent av den elektricitet som producerades i USA.
Ungefär samma antal anställda inom naturgassektorn (398,235) svarade för över 1/3 av den totala elproduktionen, vilket innebär att denna sektor producerade nästan 37 gånger mer elektricitet än solenergins futtiga 0,90 procent. Med endast 160,000 anställda inom kolindustrin stod denna för ytterligare knappt 1/3 av elproduktionen i landet förra året.

År 2016 genererade kolet 7,745 MWh per anställd, vilket är dubbelt så mycket som de 3,812 MWh som varje anställd inom naturgassektorn genererade och 79 gånger mer än varje anställd inom solindustrin som klarade av 98 MWh. Det behövs alltså 79 personer inom solindustrin för att producera lika mycket el som en kolarbetare.

Man kan också fråga sig om det är ekonomiskt försvarbart att ha så många personer sysselsatta för att producera så lite elenergi som är fallet inom solindustrin. Att många personer är sysselsatta inom ett visst område betyder ju också att kostnaderna för produkten ökar. Under förra året ökade antalet anställda inom solindustrin med 25 procent enbart på grund av att denna subventioneras 350 gånger så mycket som de fossila bränslena per enhet producerad elektricitet.
 

Självklart kan en sådan här jämförelse diskuteras. Många av de anställda inom solindustrin arbetar med installationer av nya anläggningar medan kolgruvorna i stort redan är färdiga anläggningar. Å andra sidan är koleldade kraftverk pålitliga i motsats till solkraftverken. Så även om jämförelsen kanske halta på en del punkter, ger den en rätt klar uppfattning om att solkraften i grunden är lika vansinnig – och vansinnigt dyr – som  alla andra ”förnybara” energislag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar