Klimatalarmisterna ger
sig inte. De hävdar fortfarande att jorden går mot sin undergång trots att
alltfler seriösa forskare avfärdar profetiorna som just profetior. Nu senast
har de gröna narrarna hittat en ny orsak till global uppvärmning – det bröd vi
äter (och som herren ombeds välsigna vid måltiderna).
Bakom det nya utspelet
ligger förstås den vegetariska propaganda-apparaten. Om alla övergår till vegetarisk kost
kan vi minska utsläppen med 63 procent. Väljer alla att bli veganer (hemska
tanke!) kan utsläppen minskas med hela 70 procent. Allt enligt en artikel som
Skeppsgossen läste i tidskriften “Nature Plants”.
Den bygger på en studie
vid universitetet i Sheffield och har en herre som heter Liam Goucher som
huvudförfattare. Han och hans kolleger har ägnat sig åt att på grammet räkna ut vilka
utsläpp som orsakas av en limpa vetebröd! "Från ax till limpa" hette ju en gammal och ofta
förlöjligad informationsfilm som visades i skolorna, men numera tas all sådan
här forskning på största allvar och rapporten har redan lovordats i akademiska
kretsar.
Sålunda har dessa herrar
företagit en banbrytande analys av hela produktionscykeln, från själva sådden
och skörden till bakningen och förpackningen av det vita matbrödet. Ett bröd som
vi köper förpackat väger vanligen 900 gram – bakningen ger utsläpp på ett par
hekto CO2, medan malningen till mjöl ligger något högre.
Men den stora boven i processen är gödningsmedlen
(ammoniumnitrat). Dessa svarar för nästan 43 procent av utsläppen av de
växthusgaser som kan skyllas på en längd vitt matbröd. Och det handlar om starka
grejor i form av kväveoxid, en växthusgas som är 300 gånger farligare än den
förkättrade koldioxiden. I artikeln får vi också veta att i uppskattningsvis 60
procent av all spannmålsodling används gödningsämnen i storleksordningen 100
miljoner ton per år.
Det enklaste sättet att nedbringa utsläppen
borde ju vara att minska användningen av gödningsmedel, men så enkelt är det
inte. Det skulle nämligen innebära minskade skördar och därmed brist på bröd i
en värld som redan lever på svältgränsen åtminstone i vissa delar.
Med tanke på
att flertalet seriösa klimatforskare hävdar att varje ökning av CO2-halten i
atmosfären är av godo för växtligheten, så ska vi kanske inte fästa för stor
vikt vid den här sortens forskning. Skeppsgossen ser nu fram emot en motsvarande undersökning av hur mycket ingredienserna i vegetarisk kost påverkar klimatet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar