Idag klockan 8 är det dags för “Earth Hour”, världens
största miljömanifestation som WWF kallar den. Idén föddes i Australien och har
spritt sig över hela jorden – ända till Nord-Korea som dock missuppfattade
initiativet och firar ”Earth Hour” vid alla tider alla dagar året om.
Enligt vad Skeppsgossen förstår har ”Earth
Hour” varje år ett speciellt tema. En bloggare som heter Tony Thomas har granskat
2015 års tema – då handlade det om hur den globala uppvärmningen hotade
Australiens ”hälsosamma hemmaodlade livsmedel”. Påståendet gick hem i och med
att odlarna i landet haft en riktigt dålig säsong med ogynnsamt väder, vilket självfallet
skylldes på klimatförändringarna. Veteskörden var 11 procent lägre än den
normala, risskörden 16 procent lägre och bomullsskörden hela 52 procent
lägre.
En rad livsmedelsproducenter ställde upp i
reklamen och bekräftade vad WWF sa, och Australiens motsvarighet till vår Johan
Rockström, katastrofforskaren David Karoly vid universitetet i Melbourne
levererade en dyster rapport. I den kunde man bland annat läsa att
medeltemperaturen på den australiska kontinenten skulle öka från 0,6°C till
1,3°C fram till 2030 och med upp till 4°C fram till 2070 med fortsatta och
oförändrade utsläpp av växthusgaser... Dagar med högre temperatur än 35°C förväntades
öka med 20 procent fram till 2030 och kanske det dubbla fram till 2070... Mindre
regn och högre temperaturer skulle leda till vattenbrist och ökad risk för
bränder.
Andra specialister förutsåg att 50 olika
livsmedel, från vete och nötkött till bläckfisk och zucchini, skulle påverkas
negativt. Morötterna skulle tappa smak, det skulle bli ont om rostbröd och
marmelad, rödbetorna skulle förlora färg, fruktträden skulle ge dåliga skördar
och kycklingarna få värmeslag.
Som vanligt hade WWF lika fel i sina
prognoser som Al Gore och meteorologerna. Efter 2015 har nämligen Australiens
jordbrukare och andra odlare upplevt en ”gyllene era” enligt jordbruksministern
som tror att den ska fortsätta i minst fem år till. ”Vi har inte sett dess like
på nästan 100 år – nötkött, fårkött, spannmål, ull, socker, kängurukött.. till
och med mejeribranschen har återhämtat sig…”
Det är inte bara jordbrukarna och grönsaksodlarna
i Australien som upplever en kraftigt stigande efterfrågan på sina produkter.
FAO, FN:s jordbruksorgan, förväntar sig rekordskördar för vete och ris världen
över. Kan det möjligen bero på att vi fått ett tillskott av CO2 i atmosfären?
Tony Thomas råd till oss alla är att inte
ta WWF:s varningar på allvar när det nu är dags för årets “Earth Hour”. ”Kanske
ska vi hellre fira elektriciteten genom att tända alla lampor”, skriver han.
Det är en uppmaning som Skeppsgossen gärna
tar ad notam. Mera upplysning åt folket så kanske vi kan skrämma bort några av
de mörka makter som WWF representerar.
P.S. Såg just att årets tema är en
halvering av de fossila utsläppen vart 10:e år, något som i kombination med satsningar på förnybara
energislag kan rädda planeten. Det skriver överstenarren Johan Rockström så det
måste ju vara sant. Han inbillar sig också – eller snarare, han försöker
inbilla oss andra – att vi på det viset kan vara kvitt alla fossila bränslen i
energisektorn före 2050. För att komma dithän krävs det förstås att vi beskattar
dessa nyttigheter hårdare och subventionerar det förnybara och onyttiga ännu mer. Vad trodde
du? D.S.
Nu tänder vi alla upptänkliga lampor
klockan 8 i kväll för att hålla trollen borta!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar