Nu har det
gjorts ännu en stor studie i USA som påstås ge belägg för kostens betydelse för dödligheten
i hjärt- och kärlsjukdomar. Enligt denna är en hög konsumtion av föda med
ohälsosamma ingredienser som salt och transfetter en viktig orsak till att
amerikanerna dör i dessa sjukdomar. Nästan hälften av alla dödsfall i
hjärt-kärlsjukdomar kan skyllas på ohälsosamma kostvanor, heter det.
Forskarna
vid universitetet i Seattle som gått igenom data från 1990-2012 har också
specificerat vad det är för inslag i kosten som betyder mest för att förebygga
hjärt-kärlproblem. Det handlar om idel kända faktorer som ett lågt intag av
nötter, fibrer och grönsaker och överdriven saltkonsumtion. Med bättre
kostvanor skulle runt 400 000 dödsfall i hjärt- och kärlsjukdomar kunna
undvikas.
Men – som
Skeppsgossens vederhäftiga källa Junk Science framhåller – i grunden är en
sådan här undersökning inget annat än ett missbruk av statistik. Forskarna kan
inte medicinskt bevisa att en enda amerikan dött på grund av det de kallar
”ohälsosam” kost – men med hjälp av statistik får man fram att 400 000
amerikaner gjort det.
http://junkscience.com/2017/03/claim-unhealthy-diets-linked-to-more-than-400000-cardiovascular-deaths/#more-91320
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar