onsdag 22 mars 2017

Expert läser lusen av Sydaustraliens gröna premiärminister

Jay Weatherill är grön ända in till pannbenet.

“När du tror att du har fått alla bevis i världen på hur genomkorkad Sydaustraliens preimärminister Jay Weatherill är så överträffar han sig själv. Nu tänker han spendera skattepengar i storleksordningen 550 miljoner australiska dollar på ett 100 Megawatt batterisystem och ett 250 MW gaseldat kraftverk för att kunna lösa den kris som han och hans gröna anhängare själva skapat.”

Denna salva levereras av Terence Cardwell, en gång chef för ett av de australiska kolkraftverken och med över två decenniers erfarenhet av elproduktion. Den kris han talar om är förstås de nästan totala strömavbrott som drabbat delstaten South Australia efter stängningen av fungerande kraftverk och övergången till förnybar energi i form av vind- och solkraft. Och batterierna kommer förstås från den ”generöse” Elon Musk som lovade att lösa krisen alldeles gratis om hans system inte skulle fungera.

Under de sista stora strömavbrottet i delstaten låg belastningen på nätet på 3200 MW.  Då slutade vindsnurrona snurra och delstaten blev strömlös. Att som man nu föreslagit komplettera med ett 100 MW batterisystem är enligt Cardwell liktydigt med att tillföra ”en tesked elström”. Vad gäller det gaseldade kraftverket på 250 MW kan det ge ett tillskott på 7,6 procent – efter de två tre år som det tar att bygga och när de gröna redan stängt två välfungerande värmekraftverk.

“Det är klart att Teslas ansvariga gnuggar händerna inför utsikten av ett sådant här kontrakt”, säger Cardwell. ”Men i grunden handlar det om ett fruktansvärt slöseri med pengar. Teslas batterier fungerar säkert utmärkt för enskilda hushåll men de är helt oanvändbara för elnät som arbetar med 50 000 MW.”

I stället föreslår den australiske experten nya och moderna kraftvärmeverk. ”För 1,8 miljarder dollar kan man få fyra stycken sådana på vardera 660 MW, alltså sammanlagt 2640 MW. Det räcker nästan till att förse hela staten dygnet runt sju dagar i veckan under de kommande 50 åren. Man får 11 gånger så mycket elström för 3 gånger kostnaden.”

Cardwell tillägger att det är just den typen av värmekraftverk som nu byggs i stort antal i både Kina och Indien.

De senaste siffrorna från Australien visar att vind och sol svarar för endast ca 2 procent av elproduktionen, medan vattenkraften ger ca 4,6 procent. Huvudparten av strömmen eller 75 procent kommer från kolkraftverk.

Ny information (åtminstone för Skeppsgossen) är att man ända sedan 1950-talet “lagrat” energi från vattenkraften genom att pumpa tillbaka vattnet upp i dammar som används i utsatta lägen. Pumparna drivs av koleldade värmekraftverk. Självfallet krävs att vattentillgången är tillräcklig, något som begränsar användningen av systemet till vår och försommar.
“Vi är på väg in i den svåraste energikris Australien upplevt”, slutar Terence Cardwell. ”När allmänheten står där utan ström och undrar varför så bör de fråga sig själva varför de lät de gröna och sådana dårar som Jay Weatherill rusta ner elförsörjningen i South Australia.”




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar