fredag 2 februari 2018

Slaget om Stora barriärrevet och en stridbar professor


Australienskaren Viv Forbes är en av Skeppsgossens favoriter i den s.k. blogosfären. Nyligen erinrade han om att australiska skattebetalare “och andra oskyldiga” i 50 år har stöttat de gröna välgörenhetsorganisationer som lever på att ständigt upprepa hotet mot Stora barriärrevet utanför Queensland. Han kallar det “det oändliga slaget om korallhavet”.  

Hoten växlar men återkommer alltid till den stundande domedagen – maneter, oljeborrning, fiske, kusttrafik, global uppvärmning, allt surare hav, korallblekning, avrinning från jordbruket, koltransporter, sedimentupplagringar... “Varje återvunnen larmrapport, förstorad av media och upprepad av politikerna, ger mer intäkter till larmindustrin, vanligen på skattebetalarnas, konsumenternas eller de lokala företagens bekostnad.”

“I verkligheten så skulle alla havslevande djur svälta i rent vatten – allt marint liv behöver näringsämnen, salter och mineraler. Dessa får de genom andra livsformer, från bergarter som bryts ned och från organisk materia som förs ut i havet av floderna... Korallerna går 500 miljoner år tillbaka i historien och är därmed en av de djurarter som överlevt längst... De älskar varmt vatten, samlas runt de heta vulkaniska skorstenarna och överlever stora oljeutsläpp, tsunamier och vulkanaska. De har till och med återkoloniserat vattnen runt Montebello Island som var radioaktivt förorenade efter alla atombombstester på 1950-talet.”

Ett begrepp som korallblekning är långt ifrån nytt. Det finns historiska belägg för att sådana inträffat sedan åtminstone 400 år tillbaka. Viv Forbes menar att korallerna har överlevt varma El Niño-perioder i tusentals år och att de troligen kommer att klara också en kommande istid. De förlitar sig inte på datormodeller för sin överlevnad – om havsnivåerna stiger bygger de på sin koloni på höjden eller också flyter de in mot land och bygger en ny koloni i grundare, svalare vatten på samma sätt som Stora barriärrevet en gång gjorde det.

Det är tack vare denna förnuftiga politik ”att flytta när man måste” som korallerna har överlevt i 500 mijoner år, skriver Viv Forbes. Och i likhet med Skeppsgossen och andra förnuftiga människor tycker han att vi människor ska förlita oss till observationer och inte till data – och flytta när vi märker att det inte går att stanna kvar!

Originalartikeln hittar du här:


P.S. Professor Peter Ridd vid James Cook-universitetet är en av Australiens mest namnkunniga forskare inom området. När han i en intervju förklarade varför det skedde en blekning i norra delen av Stora barriärrevet blev han påhoppad av kolleger och uppmanad av universitetets ledning att inte uttala sig vidare i detta uppenbarligen väldigt kontroversiella ämne. Men professor Ridd hänvisar till de fria akademiska debatten och har nu stämt sin arbetsgivare. Bra gjort, tycker Skeppsgossen.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar