lördag 28 april 2018

Också forskarna ljuger friskt numera

Cancerceller


Ett allvarligt problem är alla “fake news” som sprids av media på papper och virtuellt. Själva uttrycket ”fake news” är egentligen en förskönande omskrivning av vad man förr kallade lögn och förbannad dikt. Oavsett benämning, tycks numera också en stor del av det vetenskapliga samhället leverera och leva på lögner. Enkelt uttryckt: ju mer man ljuger desto mer pengar och ryktbarhet skaffar man sig. 

Ett exempel från USA. På 45 år har endast 40 arter kunnat strykas från listan över hotade arter. Listan är lång och fylls hela tiden på – någon har räknat ut att det kommer att ta 200 år innan den betats av och under tiden lär väl en och annan raritet ha försvunnit. Man kan också ifrågasätta hur sanningsenlig denna lista är. Många menar att den innehåller såväl redan utdöda som icke hotade arter. Men ansvariga myndigheter redovisar kontinuerligt resultat av sitt idoga arbete och kan håva in fortsatta och ännu större bidrag. 
   
Ovanstående är bara ett litet och ganska speciellt exempel på att vi inte längre kan lita på forskningen. Betydligt allvarligare är väl alla de lögner vi matats med om "genombrotten" inom cancerforskningen. Massor med statliga pengar och frivilliga bidrag håvas in varje år till detta behjärtansvärda ändamål och uppges ta oss ett steg närmare till lösningen av ”cancerns gåta”. Likafullt fortsätter varje år miljoner människor att drabbas av och dö i cancer. Det är ju  fortfarande bara några enklare cancerformer som kan botas - om de upptäcks i tid.

Mycket av cancerforskningen (liksom en stor del av forskningen inom andra områden) baseras på tidigare rapporter i facklitteraturen. På senare tid har alltfler ifrågasatt hur pålitliga dessa ”fackgranskade” artiklar egentligen är. De redovisade rönen kan enligt vissa kritiker reproduceras i endast 11-45 procent av fallen. 

Än värre är dock enligt Skeppsgossens mening läkemedelsbolagens fula roll i det här sammanhanget. Med mutresor till internationella konferenser och andra favörer knyter de upp en stor del av läkarkåren som sedan villigt ordinerar de preparat och kurer som tillverkarna rekommenderar. Enligt ett test som gjorts med blivande läkare visar det sig att dessa är beredda att göra avkall på sin yrkesheder och till och med falsifiera data inför utsikten att bli publicerade i aktad fackpress, omskrivna i andra media och i slutänden begåvas med stora anslag.

Talesättet att allt och alla är till salu får därmed en kuslig bekräftelse.
  Copied 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar