söndag 1 april 2018

En ateist funderar över gudsbegreppet



För en tid sedan kom Skeppsgossen över ett exemplar av Christopher Hitchens' bok “God is Not Great: How Religion Poisons Everything”. Den utkom 2007 och borde läsas av alla som tvivlar på bibelns sagor och Kristi budskap. Författaren själv avled tyvärr 2011.  


I boken konstaterar Hitchens att religionen är död, vilket vore underbart om det var sant. Han skriver: ”Religionen uttalade sina sista begripliga eller ädla eller inspirerande ord för länge sedan... Vi kommer aldrig mer att lyssna till profeter eller vise män av den gamla stammen, och dagens trosriktningar blir därför inget annat än ekon från gårdagen”. 
Därför menar Hitchens att islam är dödsdömt på samma sätt som alla andra religioner, trots att denna religion idag kämpar mot allt vad förnuft, vetenskap och kritik heter. Han menar att även denna gamla vantro kommer att gå under en dag. 
Skeppsgossen är inte riktigt lika säker på det med tanke på hur judeokristendomen lyckats överleva i ett par årtusenden. Islam är ju betydligt yngre så man ska nog inte hysa alltför stora förhoppningar om dess ändalykt. Religioner är tyvärr jävligt seglivade. 
Ett annat ämne som Hitchens diskuterar i sin bok är det faktum att det finns vetenskapsmän som är religiösa. Trots att de ägnat sina liv åt studier av fysik, biologi och andra naturvetenskapliga discipliner tror de fortfarande att det finns en Skapare som funderat ut allt omkring oss. Tro på honom om du vill, skriver Hitchens, men din gud är helt överflödig och inget annat än lite extra lullull om du vill hitta förklaringen till vår värld. Du får inte veta mer om stjärnorna genom att be till en högre makt. Visst kan en astronom gå i kyrkan på söndagarna, men det är i teleskopet ha finner sanningen.
Hur är det då med vad som kallas “intelligent design”? Hitchens vill hellre kalla den ointelligent med tanke på resultaten. För resultaten av skaparens verk är ju minst sagt tveksamma: i vårt DNA finns en massa oanvändbart skräp som blivit kvar efter lägre varelser, vi har en blindtarm och vi har en svanskota... Orsakerna till dessa rester förklaras övertygande av evolutionen men inte av teorierna om intelligent design. Och vem kan påstå att exempelvis dödliga virus och en massa smittsamma sjukdomar har skapats till mänsklighetens fromma?
Begreppet “intelligent design” förutsätter också att intelligensen existerade långt före allt annat. Samtidigt vet vi att den mänskliga hjärnan, som ju är själva förutsättningen för det som vi kallar intelligens, har tagit längst tid på sig att utvecklas. Gäller inte det också för gudomligheter?
Tror man på en början och en orsak till att vi och allt annat finns här så blir en följdfråga “Vem designade designern?” Det är som Hitchens påpekar ingen teolog eller filosof som lyckats ge en nöjaktig förklaring till detta.
Bevisbördan måste alltid ligga på den som tror och inte på den inte tror. I sammanhanget citeras ofta Karl Popper: ”Ser man inget skäl att tro är det skäl nog att inte tro”. Att gud är allsmäktig må så vara, men om han är det måste han också vara ond med tanke på allt lidande han orsakar sina skapelser. Samma tanke har ju också José Saramago varit inne på då han karakteriserat den kristna guden som en äregirig liten stamgud med storhetsvansinne som gör allt för att bevisa att han är större än alla andra små stamgudar.  
Hitchens accepterar inte heller det slitna argumentet att utan religion så skulle det inte finnas någon moral. Skeppsgossen har heller aldrig kunnat se religionen som ursprunget till moral, etik och lagar. Det är förnuft och erfarenheter som lärt oss människor hur vi ska uppträda gentemot varandra och inte några påbud från högre ort – det är bättre och säkrare för oss alla om vi beter oss enligt visa normer och lagar. Hitchens formulerar sammanhanget så här: “Mänsklig anständighet är inget som fötts ur religionen. Den har utvecklats långt före den”.
Det råder ingen tvekan om att religionen varit och fortfarande är orsaken till de flesta krig. Men vi kan inte heller bortse från att religionen har åstadkommit en hel del gott. Men människorna har alltid utfört goda och onda gärningar oavsett vilken gud de åkallat. Hitchens framhåller att allt det vackra som religionen inspirerat till inom exempelvis konsten beundras lika mycket av oss icke-troende som av dem som tror. I åtskilliga fall, menar han, har emellertid just religionen också orsakat direkt vandalism som då talibanerna i Afghanistan sprängde de ovärderliga Buddha-statyerna i sin religions namn – ett illdåd som ateister knappast hade gjort sig skyldiga till.
Så kanske är det bästa religionen har gett oss inget annat än några extra lediga dagar kring jul och påsk. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar