I den grå forntiden hade ingen råd att vara vegan. |
För
en tid sedan hamnade Skeppsgossen i en minst sagt hetlevrad diskussion med en
vegan om kött- vs. grönsaksdiet, de lidande djuren och vår skövling av jorden
och allt som hänger samman med denna nya religion. Till slut orkade jag inte
höra på grönsaksnarren längre utan klättrade upp i min utkik för att vila
öronen. Då hade jag inte tillgång till en färsk studie från Carnegie Mellon
University som ger ett nytt perspektiv på detta till synes ändlösa
ställningskrig.
Enligt
studien ger grönsallad tre gånger större utsläpp av växthusgaser än bacon och
kyckling!
Forskarna har mätt energianvändning, vattenförbrukning
och utsläpp av växthusgaser räknat per kalori. Ansvarig för studien är
professor Paul Fischbeck och han framhåller att många grönsaker kräver
betydligt större resurser per kalori än människor i allmänhet tror. Som
särskilt resurskrävande i jämförelse med
fläsk och kyckling nämner han aubergine, selleri och gurka.
Men, tillägger
professorn, om västerlänningarna lät bli att äta sig så feta och stoppade i sig
färre kalorier så skulle det minska de negativa effekterna med ungefär 9
procent – och det låter ju inte så mycket, tycker Skeppsgossen. I varje fall
inte i förhållande till den ökning det skulle innebära om vi alla följde hälsomånglarnas
råd och satte i oss den blandning av frukt, grönt, mejeriprodukter och skaldjur
som de rekommenderar. Det skulle betyda 38 procent ökad energianvändning, 10
procent större vattenanvändning och en ökning av utsläppen av växthusgaser med
6 procent.
”Det råder ett
komplext förhållande mellan vår kost och miljön”, säger forskarna. ”Det som är
bra för oss ur hälsosynpunkt är inte alltid detsamma som det bästa för miljön.”
Veganerna är för det mesta mer envetna i sin övertygelse
än de mest inbitna scientologer. De anser sig vara mer rättskaffens, noblare,
mer upplysta och mer empatiska än ”de andra”. Vi får ju inte heller glömma att
det första ”gröna” politiska partiet var nazisterna och att den mänskliga
hjärnan utvecklades från apornas under nedisningarna, då vi livnärde oss på i
stort sett inget annat än proteiner. Kaninkäket som veganerna stoppar i sig kan
kanske betyda att deras hjärnor så sakteliga regredierar...
Vi bör också vara medvetna om att det faktiskt är våra förfäder
som genom årtusendena skapat förutsättningar för den veganska livsstilen. Om
det är nödvändigt kan vi alla tugga i oss kött av allehanda slag, men
växtriktet innehåller massor av direkt dödliga födoämnen som de har lärt oss
att undvika. Vi kan inte heller leva vegetariskt i arktiska områden. Inuiter
och andra folkslag som bor i kalla och snötäckta områden är till övervägande
del köttätare eftersom kött är den enda föda som står dem till buds.
Som någon sagt är den moderna vegetarianismen helt
avhängig civilisationen, jordbruket och vad det finns för växter som kan ge oss
den näring vi behöver. Arkeologerna har konstaterat att vi människor blev
mindre till växten och fick en sämre hälsa (särskilt tandhälsa) när jordbruket slog igenom och vår diet blev
alltmer vegetarisk.
Det
finns naturligtvis också konspirationsteorier bakom vegetarianismens utbredning
och ökade popularitet. Enligt dessa har ”illuminati” en plan som i korthet går
ut på att vi blir svagare och mindre motståndskraftiga om vi inte får tillgång
till kött och mer beroende av läkemedelsindustrin. Det finns också en
psykologisk komponent i dieten som emanerar ur tron på Gaia och försvagar oss
mentalt. När feodalismen rådde åt härskarklassen kött medan bondebefolkningen
mest levde på spannmålsprodukter, potatis och växter. Den nya världsordningen
vill återinföra ett sådant samhälle.
En intressant
iakttagelse i sammanhanget har gjorts av ett par forskare som studerat
urbefolkningen i North Arnhemland i Australien. Den är enligt dessa forskare
ovanligt frisk och fri från stress och kostrelaterade sjukdomar, trots att invånarnas
BMI ligger långt under WHO:s rekommendationer. Deras kosthåll är till stor del
baserat på inälvsmat, enkannerligen lever som ju är det mest kolesterolstinna
organet hos alla djur. Därtill käkar de hjärnor och andra fettiga delar av
kropparna. Och inte nog med det – de här finsmakande aboriginerna håller
noggrann koll på när djurens naturliga fettcykel står på topp och bara när den
gör det sker jakten.
Sug på den, du envisa
vegan!
Den här biffen cyklar nu runt i världen och propagerar för veganism! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar