tisdag 21 augusti 2018

Tio sega klimatmyter

Hur klimatet växlat under årtusendena


I nästan tio år har Skeppsgossen rapporterat från utkiken på Narrskeppet  - mestadels om alla de myter som narrarna på undre däck sprider till sina proselyter världen över. Vid det här laget inbillade jag mig att de flesta av dessa myter avlivats och slängts på soptippen, men nu i valtider har de dammats av igen och rapporteras som nyheter av medias korrumperade melonskallar. En av dem som ser till att de uppstått från de dödas rike är en veckopressjournalist som upphöjts från stylingexpert till minister och klimatorakel.

Alltså känns det angeläget att försöka summera några av de värsta lögnerna och kortfattat bemöta dem. Därför kommer här en lista med påståenden och fakta:    

Myt 1
Den globala medeltemperaturen har ökat under de senaste åren.
Den har inte ökat sedan 1995 och den har börjat sjunka efter 2002 trots att CO2 i atmosfären ökat med 8 procent sedan 1995.

Myt 2     
Under senare delen av 1900-talet  steg medeltemperaturen på jorden snabbt och har nu nått farliga nivåer.
Under 1900-talet ökade den globala medeltemperaturen med 1-2ºC, vilket ligger helt i linje med den temperaturökningen under de senaste 10 000 åren. Jordens medeltemperatur har varit åtskilligt högre än idag under många tidigare och näraliggande geologiska perioder.

Myt 3     
Jordens medeltemperatur låg i stort sett stilla under den förindustriella perioden men har ökat kraftigt sedan1900 och kommer att fortsätta öka under de kommande 100 åren.
Det finns inga bevis för att tidigare klimat var stabila eller att förändringarna under 1900-talet var unika och orsakade av mänsklig aktivitet.

Myt 4
Datormodeller visar på en höjning av den globala medeltemperaturen  med ända upp till 6ºC under kommande 100 åren.
Deterministiska datormodeller visar på det, men andra och mer trovärdiga (empiriska) datormodeller förutsäger i stället en kallare planet.  

Myt 5     
En uppvärmning med över 2ºC kommer att få katastrofala följder för såväl ekosystemen som hela mänskligheten.
En höjning med 2ºC ligger helt inom tidigare naturliga gränsvärden. Ekosystemen har anpassat sig till sådana förändringar sedan urminnes tider. Ett resultat är den process vi kallar evolution. Mänskligheten kan och anpassar sig till varje typ av extremklimat.

Myt 6     
När vi tillför atmosfären mer CO2 kommer det att leda till en farlig uppvärmning.
Ingen av människan orsakad uppvärmning har ännu kunnat beläggas och skiljer sig i så fall inte från naturliga systemvariationer. Om människan verkligen skulle orsaka en uppvärmning, ligger den förmodligen under 1ºC. En större andel koldioxid i atmosfären gör jorden grönare och innebär större skördar.  

Myt 7    
Förändringar i solaktiviteten kan inte förklara klimatförändringarna.
Solstrålningen varierar på många sätt och enligt många tidsskalor  (inklusive 11-, 22- och 80-årscyklerna) och påverkar definitivt jordens klimat. Medan förändringarna i den synliga solstrålningen är små, har partikelflux och magnetfältets styrka stor inverkan på klimatet. Över 50 procent av den temperaturhöjning på 0,8ºC som observerats under 1900-talet kan tillskrivas förändringar i solaktiviteten.

Myt 8     
I såväl den norra som den södra polarregionen sker en hittills aldrig tidigare observerad kraftig avsmältning av isen.
Både isen på Grönland och i Antarktis växer till i tjocklek eller utbredning under vinterhalvåret..

Myt 9     
Den globala och av människan orsakade uppvärmningen får havsnivåerna att stiga.
Havsnivåerna är inte oföränderliga. Mellan t.ex. 1955 och1996 sjönk nivån runt öriket Tuvalu i Stilla havet  med 105 mm (2,5 mm/år). Ett statistiskt mått på medelnivån anses av de flesta vara värdelöst och kan inte ligga till grund för samhällsplanering i kustområden. Under de senaste 150 åren har det skett en naturlig höjning av havsnivån med ca 1-2 mm/år. 

Myt 10  
Den globala temperaturhöjningen under senare 1900-talet har orsakat ett ökat antal svåra stormar (cykloner) och ökat styrkan hos dem.
Meteorologiska experter är överens om att antalet stormar inte har ökat och att antalet ligger inom gränserna för naturliga variationer.

Det finns förvisso många fler klimatmyter än dessa tio. Till dem kan jag återkomma efter ”klimat”-valet i september. Då hoppas jag också att media lärt sig skilja mellan begreppen ”klimat” och ”väder”.  





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar