torsdag 2 november 2017

En förnuftets röst ombord på Narrskeppet


När Skeppsgossen städade på hyllorna upptäckte han en film med Matt Ridley, den rationelle  - och kontroversielle - optimisten som väl kan betecknas som Storbritanniens motsvarighet till framlidne Hans Rosling. Ridleys föredrag om hur vår värld blivit grönare tack vare användningen av fossila bränslen innehåller så många sanningar det förtjänar att dras fram ur gömmorna. Det är ju inte så ofta som vi får lyssna till en förnuftets röst ombord på Narrskeppet.

Om du inte har tid att spela upp filmen som är från 2013 ska jag ge dig några exempel på vad Ridley tar upp i sin knappt 19 minuter långa genomgång.

Jorden blir allt grönare till följd av den högre halten koldioxid. Det är ett ovedersägligt faktum. Ju högre innehåll av koldioxid vi har i atmosfären desto enklare blir det för växterna att andas och producera syre. Utbredningen av gröna områden är särskilt påtaglig i regionen söder om Sahara, det s.k. Sahel.

Användningen av fossila bränslen minskar vår påverkan på naturen. Tack vare dessa behöver vi inte konkurrera med djuren om resurserna och skogarna behöver inte huggas ner för att ge oss bränsle. Matt Ridley ger en talande illustration av vad det innebär – ön Hispaniola är delad ungefär mitt itu mellan Haiti och Dominikanska republiken. Satellitfoton visar hur grön Dominikanska republiken är jämfört med det ”bruna” avskogade Haiti. Orsak? På ena halvan av ön importerar man olja för att människor inte ska behöva elda med ved, på den andra lever man ”ekologiskt”...

Inblandningen av etanol i bensin innebär att den totala oljeförbrukningen i världen minskar med  0,6 procent. Över 5 procent av spannmålen används till framställning av etanol – i Amerika går hela 40 procent av majsskörden till biobränsle. Det är arealer som bättre kunde användas till spannmålsodling och livsmedelsproduktion. Som en följd av detta har livsmedelspriserna stigit kraftigt, vilket i sin tur leder till att mer regnskog huggs ner och röjs för odling.  


Alltfler kraftverk eldas med biobränslen i form av pellets. I t.ex. Storbritannien finns inte skog nog att framställa tillräckliga kvantiteter och därför importerar man pellets från Kalifornien. Inte nog med att man fäller skog, bränslet skeppas också över halva världen!  Matt Ridley har svårt att förstå hur man kan kalla denna hantering ett led i den gröna energiomställningen och det är han inte ensam om. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar