måndag 4 september 2017

Några reflexioner kring Harvey

Så här såg det ut i Houston 2001.
Just som intresset för klimatförändringarna börjat avta slog Harvey till mot Texas. Snacka om en skänk från ovan. Återigen fick klimatnarrarna här ombord bokstavligen vatten på sin kvarn, närmare 700 mm under ett par tre dygn  Kören av experter tog i för full hals.

“Sådana här händelser kan inträffa vart annat eller vart tredje år om vi fortsätter på den inslagna vägen och inte gör något åt klimatet”, säger oraklet Michael Mann i en intervju. ”I princip innebär de att vi måste dra oss tillbaka från våra kuster. Världen tvingas bokstavligen ge upp alla större kuststäder och flytta dem inåt landet.”

Och påven Franciskus uppmanade världens ledare “att lyssna till jordens rop och de fattigas rop eftersom det är de som lider mest av att ekologin hamnat i obalans”. Tillsammans med patriarken Bartolomeus I, ledare för den ortodoxa kyrkan, skickade han också ut ett budskap till alla troende att minnas 1 september 2015 då de båda överprelaterna etablerade en ”bönevärldsdag för omsorg om skapelsen”.

En av dem som inte alls hörsammat narrarnas uppmaningar är ex-presidenten Barack Obama. Han har nyligen reserverat en jättestrandtomt i fashionabla Martha’s Vineyard till ett pris i storleksordningen 12-15 miljoner dollar. I likhet med den berömde kung Knut den helige tror han sig förmodligen om att kunna stoppa både havshöjning och orkaner genom att låta sig bäras ner till stranden sittandes i en bekväm fåtölj.

Skämt åsido, kan det vara av intresse att rekapitulera några fakta i sammanhanget. USA har förskonats från kraftiga oväder som Sandy och Harvey i hela 12 år.

Texas och i synnerhet området kring Houston och Galveston har däremot inte varit förskonat historiskt sett. Alltsedan Houston grundlades i början på 1800-talet har regnmängderna vid en rad tillfällen förvandlat stadens gator till kanaler. Det blir väl så när man bygger en stad i ett kärr. Så här skrev mitt alter ego på Facebook:




”Eftersom minnet är kort – i detta fall 16 år bara – tycks ingen ha erinrat sig att just trakterna kring Houston drabbades av en ännu värre rotblöta 2001. Det var stormen Allison (alltså inte ens en riktig orkan) som gav Texas 1,000 mm regn. I Houston förstördes den gången 2,744 hus och 70,000 översvämmades, sjukhus och butiker i stadens centrum skadades allvarligt och 41 personer fick sätta livet till... År 1935 var resultatet av en kraftig regnstorm att hamnen inte kunde användas på månader, dockorna låg under vatten, järnvägsspåren var förstörda. 25 kvarter i affärsdistriktet och 100 bostadskvarter var vattenskadade…”



Slutsatsen kan bara bli att klimatförändringarna inte har ett dyft med Harvey att göra, vad en svensk klimatexpert som Gustav Fridolin än säger.



I övrigt har det nått Skeppsgossens öron att de båda segelbåtarna som skulle segla ända fram til den ”isfria” Nordpolen har tvingats vända – på grund av den tjocka isen. Ibland kan man undra hur många narrar som går lösa på vår jord?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar