I åtskilliga år fördes en välbehövlig debatt om kolesterolets påstådda farlighet. Numera tycks de kritiska rösterna ha tystnat, dränkta av tickandet från läkemedelsindustrins tablettmaskiner. Allt medan människor fortsätter att dö av "medicinen" som skulle rädda dem från hjärtattacker.
Under de senaste 40 åren har matfetter och kolesterol påståtts
vara bovarna när det gäller hjärt-kärlsjukdomar. Allt fler
forskare ifrågasätter dock deras farlighet. Men rädslan för höga
kolesterolvärden har skapat läkemedel som varje år inbringar
tillverkarna miljarder dollar och naturligtvis gör
läkemedelsindustrin inget för att förändra bilden. Det
handlar inte om vetenskap utan om
marknadsföring.
Det mest skrämmande är ändå att Socialstyrelsen, Hjärt-Lungfonden
och andra institutioner backar upp myten om kolesterolets farlighet.
Trots att oberoende forskare (som inte avlönas av
läkemedelsindustrin) hävdar att sambandet mellan
hjärt-kärlsjukdomar och högt kolesterol i blodet är en ren lögn.
På grundval av dåliga studier bekostade av läkemedelstillverkarna
har lögnerna levt vidare och accepterats som sanningar av många
praktiserande läkare världen över.
Rädslan för höga kolesterolvärden har fått oss att glömma att
kolesterolet är livsnödvändigt. Det är en viktig komponent i
hjärn- och nervvävnad och det spelar en central roll i
hormonproduktionen. Kolesterolet är så viktigt att nästan varenda
cell i våra kroppar tillverkar det.
Under perioden 1960–75 försökte forskarna gång på gång påvisa
det samband som Ancel Keys funnit. Men ingen av de nya studierna
bekräftade teorin att man kan leva längre om man utesluter mättat
fett i kosten eller minskar den totala mängden fett.
En viktig faktor i sammanhanget är att kroppen själv producerar
mellan 80 och 90 procent av kolesterolet. Väldigt lite härrör från
kosten. Det tycks, säger vissa experter, som att de flesta människor
har en viss förprogrammerad kolesterolnivå, som bibehålls livet
ut. Om man tar ett kolesterolsänkande medel kommer kroppen att själv
fylla på upp till den programmerade nivån.
Än idag ser rättrogna hjärtspecialister den s.k.
Framingham-studien som ytterligare ett bevis för Keys teori. Studien
inleddes 1948 i den lilla staden Framingham i Massachusetts och pågår
fortfarande. Den omfattar över 5 000 personer. Redan tidigt
visade studien att vissa faktorer som rökning och stress påverkade
risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Men det som förbluffade
forskarna var att vissa av personerna i riskgruppen ändå levde
längre än andra. Och 30 år senare kom forskarna fram till att
efter en viss ålder (ca 47 år) spelar det ingen roll vilka
kolesterolnivåer man har. Tvärtom tycks det som om ett förhöjt
kolesterolvärde skyddar hjärta och kärl. Personer med de högsta
kolesterolvärdena levde längst, något som självklart förvånade
forskarna. Personer som åt mest fett vägde också minst och var de
mest aktiva.
Vad som sedan hände i USA var ett rent politiskt ställningstagande
som helt saknade vetenskaplig grund. Senator George McGovern trodde
blint på Ancel Keys teori och ledde en kommission med syftet att ta
död på debatten en gång för alla. Resultatet blev att vi alla
mådde bäst av en fettsnål diet. Det resulterade också i skapandet
av den kostpyramid eller i Sverige tallriksmodell som vi fortfarande
lever med.
Vi ska äta mindre mättat fett (kött och mjölk) och i stället mer
kolhydratrika födoämnen som bröd och spannmålsprodukter. Ingen
påtalade att McGovern själv kom från en stor veteodlande stat och
därmed kammade hem några extra politiska poäng.
Nåväl,
i t.ex. Medelhavet ligger ju hjärt-kärlsjukdomarna på så låga
nivåer att den kost man äter där måste vara idealisk. Har dessa
lyckligt lottade människor då lägre kolesterolnivåer än de feta
stackarna
på andra
ställen i världen? Nej. Nivåerna är ungefär desamma men på en
del ställen dör människorna i hjärt-kärlsjukdomar och på andra
gör de det inte.
Vad är det då som händer i våra artärer när åderförkalkningen
sätter in. Ingen vet hur processen börjar. Men vi vet att skador på
kärlväggen ger inflammation och svarar kroppen med att kalla på
celler som kan ta hand om problemet. Dessa makrofager skyndar till
för att rensa upp skräpet som består av bakterier, kalcium och
kolesterol. Över denna plack läggs ett fibröst lock för att dölja
inflammationen. Om det skyddande locket går sönder släpps
innehållet i placken ut och kan bilda en propp i artären.
Artärer förgrenar sig ständigt och det är just i förgreningarna
som man ofta hittar dessa ansamlingar av plack. Trycket i artärerna
är mycket högt och det kan förklara sambandet. Venerna utsätts
inte alls för samma höga tryck och utsätts aldrig för plack.
Annat än då man vid bypassoperationer använder en ven från
vanligen ett underben som ny förbindelse i kranskärlen (och den
alltså får samma funktion som en artär).
Kolesterolet finns där eftersom det är en del av
reparationsarbetet. Men det är inte kolesterolet som ställt till
eländet. Man bör också känna till att kolesterol är ett vaxartat
ämne som inte löses upp av blodet utan måste skickas runt av
proteiner, i huvudsak LDL och HDL. Det påstås att LDL levererar
kolesterol till vävnaderna och att det därför är ”ont”, medan
HDL påstås avlägsna kolesterol från placken och därför kallas
det ”det goda”.
Många forskare hävdar att det inte finns annat än en sorts
kolesterol och att den blir farlig först när den oxiderar för då
blir den inflammatorisk. Det handlar då om stress hos de fria
radikalerna. Allt fler experter lutar idag åt att hjärt-kärlsjukdom
orsakas av sådan inflammation, men merparten av läkarkåren
fokuserar fortfarande på kolesterolet.
Det har också fått oss att glömma en viktig faktor i dramat,
nämligen sockret. Insulin är den viktigaste indikatorn för det vi
kallar blodkärlsinflammation. Det är först på senare år som
forskningen börjat inse att socker är långt farligare för hjärtat
än fett.
Men forskningen på det här området är relativt ny. Varför orsakar exempelvis högt blodtryck skador på artärväggarna? Tänk om man kunde minska frekvensen av hjärt-kärlhändelser genom att sänka kroppens reaktion på inflammationer och dess strävan att till varje pris stoppa dem.
Men forskningen på det här området är relativt ny. Varför orsakar exempelvis högt blodtryck skador på artärväggarna? Tänk om man kunde minska frekvensen av hjärt-kärlhändelser genom att sänka kroppens reaktion på inflammationer och dess strävan att till varje pris stoppa dem.
Allt fler inser att tallriksmodellen skapar problem. Om man ersätter fetter med kolhydrater blir man lite hungrigare, insulinnivåerna stiger lite, nivåer av triglycerider blir höga liksom glukosen – och kolesterolnivåerna sjunker. Nu tillråds vi att ersätta mättat fet med omättat för att minska risken för hjärt-kärlproblem. Det har gett margarinet ett uppsving.
Vad som inte sägs är att margarinet är fullt av transfetter och
att ersätta fleromättade fetter med vegetabiliska oljor anser många
experter vara ett fruktansvärt misstag. De vegetabiliska oljorna
innehåller omega-6 som snabbt oxiderar och orsakar inflammationer.
Det beror på dubbelbindningen som gör att det snabbt härsknar.
Mättade fetter har inga sådana dubbelbindningar och det är
förklaringen till att de är perfekta för stekning. Av samma skäl
frigör de inte heller kaskader av fria radikaler i vårt blodsystem.
Omega-3 å andra sidan är ju också en typ av polyomättat fett
(finns i fisk etc.) men det tros kunna förhindra de inflammatoriska
effekterna av omega-6. De fungerar som gaspedal och bromspedal på en
bil, och gissningsvis är det detta som gör medelhavskosten så
”nyttig”. Den är rik på omega-3, den innehåller lite socker
och den är rik på antioxidanter.
Att utpeka mättade fetter som bovar i kosten torde vara ett av den
medicinska forskningens största misstag. Men det är en seg myt som
kommer att ta generationer att avliva.
Samtidigt fortsätter läkarna att skriva ut statiner och andra
kolesterolsänkande preparat för miljarder varje år. Till
biverkningarna hör ledsmärtor och påverkan på våra kognitiva
funktioner. År 2012 varnade FDA i USA att det rapporterats om
kognitiva problem (som minnesförlust, glömska, amnesia, förvirring)
i samband med användningen av statiner.
Rapporterna grundas på försök med marsvin som behandlats med dels
simvastatin och dels atorvastatin. Forskarna undersökte hippocampus
som ju anses vara centrum för inlärning och minne. Så kallad
”long-term potentiation” (LTP ger en bestående förstärkning av
synapserna i nervsystemet och därmed också minnesfunktionerna). Vid
behandling med statiner har många patienter noterat försämringar
av både minne och mentala funktioner.
En vanlig bortförklaring är att äldre patienter helt naturligt
förlorar vissa minnesfunktioner, men sambandet med statiner har
aldrig utretts till fullo. Det finns till och med forskare som tror
att det finns ett samband mellan den stora förskrivningen av
kolesterolsänkande preparat och den ökande mängden fall av demens
och Alzheimers, eftersom vår hjärna är mycket beroende av
kolesterol vid nybildningen av celler.
Sanningen är kanske den som avslutade en artikel om mumierna i
Illustrerad Vetenskap. Där heter det att ”åderförkalkning är en
seriemördare som har härjat mänskligheten i årtusenden…
Upptäckten rubbar grunden för den gängse uppfattningen om
åderförkalkningens orsaker, enligt vilken en osund livsstil
traditionellt pekats ut som skurken. Sjukdomen har länge varit en
naturlig del av åldrandet och är förmodligen en del av det pris
som vi tvingats betala för det välutvecklade immunförsvar som
gjort oss till däggdjurens ålderspresidenter.”
Jag fick reda på att statistiken över kolsterolet hos de som fyllt 90 år var högre än för folk i allmänhet. Då slutade jag ta Simvastatin ! ! !
SvaraRadera