tisdag 21 mars 2017

Korallerna i Stora barriärrevet hälsar: Vi mår bra!

En liten blek del av Stora barriärrevet...
Du har väl hört att de färggranna korallreven utanför Australien håller på anta dödens vita blekhet på grund av att vi människor höjt temperaturen i haven? Enligt en del rapporter har så mycket som 50-60 procent av vissa områden i Stora Barriärrevet bleknat.

Sådana där larmrapporter gör alltid Skeppsgossen misstänksam eftersom de ofta pratar om vissa delar eller områden – underförstått handlar det alltså om en mycket begränsad blekning som förstorats upp så att man vid en hastig genomläsning får intrycket av att hela revet snart är ett minne blott? Och inte blir det bättre av att media fejkat bilder av vitnande korallrev utanför Hawaii  och påstått att de var tagna i det australiska farvattnen.

Tack och lov finns det människor som kan dyka och på plats kolla hur det egentligen står till med reven. Lokala dykare - som inte har med vare sig myndigheter eller Greenpeace att göra - har gått ner utanför den skyddade undervattenspark som Barriärrevet utgör idag och som är större än hela Italien. Under ett par veckor undersökte de 28 lokaler vid revets yttre gränser och fann att revet ser likadant ut idag som det gjorde för 20 år sedan. Dykarna beräknade de skador de kunde se till mellan någon och fem procent. Troligen har de uppkommit genom stormar.


Korallreven har blivit en symbol för klimatförändringarna på samma sätt som isbjörnarna. I båda fallen handlar det om vad man nu kallar ”fejkade” nyheter. Varken koraller eller isbjörnar lider någon nöd annat än i medias rapportering.

Isbjörnarna mår också bra...

1 kommentar: